Befolkning
Artiklar om Befolkning
Ukrainare i Sverige väljer att folkbokföra sig
Invandringen ökade under sommaren 2024, visar ny statistik från SCB. I juli folkbokfördes totalt 14 700 personer som invandrade. Det är nästan en fördubbling jämfört med samma månad i fjol.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Migration
Minsta folkökningen på hela 2000-talet
Sveriges befolkning ökade med 1 600 personer under första halvåret 2024, visar ny statistik från SCB. Det är med stor marginal den lägsta folkökningen under ett halvår på hela 2000-talet – men det förklaras till stor del av ett pågående rensningsarbete i folkbokföringen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Integration
Musik, idrott och bilar drar folk i Sommarsverige
Musik- och dansfestivaler, marknader, veteranbilar, tävlingslopp eller bara härliga sandstränder. Svensk sommar erbjuder massor av olika upplevelser, och att de drar folk märks i hur vi rör oss mellan våra kommuner. Vissa platser mångdubblar sin befolkning under sommaren, andra minskar den i stället rejält.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Fritid Turism
Göteborg och Trosa beräknas växa mest i landet
Trosa, Kungälv och Knivsta är kommunerna som beräknas växa mest procentuellt de närmaste fem åren, visar SCB:s nya regionala befolkningsframskrivningar. I absoluta tal beräknas Göteborg, Uppsala och Malmö växa mest.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Källkritik vanligare i Nord- och Västeuropa
Samtidigt som spridningen av missvisande, tveksam och felaktig information på nätet ökar, har även tillgången till och användningen av internet successivt ökat bland Europas hushåll de senaste åren. Högst andel personer som sett falsk eller tveksam information på nätet finns i norra Europa, lägst i södra Europa och på västra Balkan.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning It Europa
Rekordhög medelålder bland förstagångsföräldrar
Barnafödandet har i förhållande till Sveriges befolkning aldrig varit lägre – och samtidigt blir nyblivna föräldrar allt äldre. Medelåldern för förstagångsföräldrar var förra året den högsta som någonsin uppmätts, visar ny statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Födda och döda
Totalbefolkningen minskade första kvartalet
Barnafödandet i Sverige ökade något i mars, visar ny statistik från SCB. Men sett till hela det första kvartalet minskade totalbefolkningen för första gången på hela 2000-talet. Samtidigt fick Sverige sin 20:e kommun med över 100 000 invånare.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Fruktsamhet
Minskat barnafödande leder till färre skolbarn i många år framöver
Antalet skolbarn i Sverige beräknas sjunka stadigt på grund av det minskade barnafödandet, visar SCB:s senaste befolkningsframskrivning. Samtliga år fram till minst 2070 kommer antalet barn i åldrarna 6–15 år att vara mindre än i dag.
• Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Demografi
Hundratusentals personer saknar en nära vän
Hundratusentals personer i Sverige har ingen nära vän, visar ny statistik från SCB. Det finns tydliga skillnader mellan könen – och utifrån människors bakgrund och utbildningsnivå.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Fritid
Barnafödandet fortsätter att minska
Barnafödandet fortsätter att minska i Sverige, visar ny statistik från SCB. Det är den tredje februarimånaden i följd som antalet födda minskat jämfört med ett år tidigare – och det lägsta antalet i februari sedan 2005.
• Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Demografi
Var tredje har högst 15 minuters cykelavstånd till jobbet
Närmare var tredje person med en anställning i Sverige har högst 15 minuters cykelavstånd till jobbet, visar en ny analys från SCB med statistik om samtliga kommuner i landet.
• Övrigt Etiketter: Arbete Befolkning Miljö
Nästan en av tre kan cykla till arbetet på 15 minuter
Bäst tidsmässiga förutsättningar att cykla till jobbet finns ofta i perifera kommuner med få tätorter, där en stor del av kommuninvånarna bor i centralorten. Arbetsplatser inom vård och omsorg ligger ofta i tätorterna, vilket bidrar till att fler kvinnor än män har nära att cykla till jobbet.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Befolkning Transport och kommunikationer
Barnafödandet fortsätter nedåt i början av 2024
Det låga barnafödandet fortsätter att minska i början av 2024, visar ny statistik från SCB. Antalet nyfödda under årets första månad är det lägsta en januarimånad sedan 2002.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Födda och döda
Sveriges minsta kommuner krymper – Dorotea ny minsting
Sveriges minsta kommuner blir allt mindre. På 40 år har de tappat drygt en tredjedel av sin befolkning, visar ny statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Geografi
Lägsta antalet skilsmässor på många år
Allt färre skiljer sig i Sverige, visar ny statistik från SCB. Samtidigt är andelen gifta personer i den vuxna befolkningen lägre än någonsin tidigare på 2000-talet.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Historiskt lågt barnafödande och lägsta folkökningen på 22 år
Barnafödandet har i förhållande till befolkningen aldrig varit lägre i Sverige, visar ny statistik från SCB. Antalet nyfödda i fjol var det lägsta på 20 år – och antalet födda barn per kvinna det lägsta som någonsin uppmätts. Den totala befolkningsökningen blev den lägsta på 22 år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Sverige går mot lägsta befolkningsökningen på många år
Befolkningsökningen 2023 ser ut att bli den lägsta på många år, visar preliminär statistik från SCB. Ett rensningsarbete i folkbokföringen kan förklara en del av utvecklingen – men inte hela.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Var tredje barn i flerbostadshus bor trångt
Antalet trångbodda personer i Sveriges flerbostadshus har sjunkit de senaste åren, visar statistik från SCB. Men än bor var tredje barn i flerbostadshus trångt.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende Demografi
Stockholm passerar 990 000 invånare
Sveriges största kommun närmar sig miljonstrecket. Stockholm passerade 990 000 invånare i oktober, visar ny statistik från SCB. Med den nuvarande tillväxttakten lär kommunen nå miljonen under 2025.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Hälften av alla utrikes födda barn lever med låg ekonomisk standard
I drygt en tredjedel av landets kommuner lever över 60 procent av de utrikes födda barnen med låg ekonomisk standard. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning
Åtta av tio ensamkommande från 2015 är sysselsatta
År 2015 sökte över 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige. Drygt 20 000 bor kvar, visar en ny rapport från SCB. Åtta av tio män är sysselsatta, få har påbörjat eftergymnasiala utbildningar och en relativ stor andel bor i områden med socioekonomiska utmaningar.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Integration
Knappt fyra av tio kollar upp tveksam information på nätet
Knappt fyra av tio kontrollerar innehåll eller information på nätet de upplever som falskt eller tveksamt, visar ny statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning It
Barnafödandet sjunker – lägsta på över 50 år
Barnafödandet fortsätter nedåt i Sverige, visar ny statistik från SCB. Antalet födda barn per kvinna är nu det lägsta på över 50 år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Stora skillnader i dödlighet mellan olika yrkesgrupper – chefsyrken har lägst
Tidningsdistributörer, vaktmästare och övriga servicearbetare är jämte skogsarbetare yrkesgrupperna med högst dödlighet i Sverige, visar en ny rapport från SCB. Totalt sett har chefsyrken lägst dödlighet.
• Övrigt Etiketter: Arbete Befolkning Demografi
Dorotea minst igen – och Malmö passerar 360 000 invånare
Följetongen om vilken som är Sveriges minsta kommun fortsätter. Bjurholm har återigen gått om Dorotea, som för närvarande är minst i landet, visar ny statistik från SCB. Samtidigt passerade Upplands Väsby 50 000 invånare och Malmö 360 000.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Stora skillnader i hur vanligt det är med separationer runt om i Sverige
Andelen barn som är med om att föräldrar separerar har sjunkit något i Sverige de senaste åren. Men skillnaderna är stora runt om i landet, visar statistik på kommunnivå från SCB. I Norberg har det sedan 2015 varit mer än tre gånger vanligare än i Habo – och av de tre största kommunerna är det vanligast i Malmö.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Barnafödandet i Sverige det lägsta på 20 år
Antalet födda barn i Sverige första halvåret i år är det lägsta under årets första sex månader sedan 2003, visar ny statistik från SCB. Jämfört med i fjol minskar barnafödandet i 9 av landet 10 största kommuner.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Bjurholm återigen minst i Sverige
Bjurholm är återigen Sveriges minsta kommun, visar ny statistik från SCB. En månad efter att ha gått om Dorotea i antal invånare har kommunerna bytt plats igen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Fler barn föds på sommaren än på våren
Nuförtiden föds det flest barn i Sverige under försommaren och sommaren, efter att barnafödandet under förra seklet var som allra högst under våren. Förskjutningen har skett under 2000-talet och beror sannolikt bland annat på ändrade ledighetsvanor.
• Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Fruktsamhet
Göteborg över 600 000 invånare – och Sverige har fått en ny minsta kommun
Göteborg har nu över 600 000 invånare, visar ny statistik från SCB. Samtidigt har Bjurholm gått om Dorotea, som nu är kommunen med minst befolkning i Sverige.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Stor manlig dominans bland Sveriges toppinkomsttagare
Nästan åtta av tio personer i "topprocenten" sett till inkomster är män, visar en ny analys från SCB. Av den hundradel i befolkningen som tjänar mest är en stor majoritet 40–59 år gamla och de flesta bor i Stockholms län.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Inkomst
Färre barn var med om separationer 2021–2022
Förra året var drygt 58 000 barn i Sverige med om att deras föräldrar separerade, visar ny barn- och familjestatistik från SCB. Både antalet och andelen barn som varit med om det har sjunkit de senaste två åren.
• Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj
Drygt 4 000 barn kan gratulera två mammor på mors dag
Mödrar kära mödrar, vilka är väl som ni? Snart stundar mors dag, och i Sverige finns drygt en miljon mammor som tillsammans har drygt två miljoner barn under 18 år. Man brukar säga att delad glädje är dubbel glädje, och några av barnen har två mammor att fira på mors dag.
• Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj
Barnafödandet fortsätter nedåt – lägsta på 20 år
Barnafödandet i Sverige fortsätter att minska, visar preliminär statistik från SCB. Antalet födda barn i januari–mars i år är det lägsta under ett första kvartal på 20 år – och den summerade fruktsamheten den lägsta på över 50 år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Födda och döda
Nybildade kommuner har klättrat mest på 40 år
Att befolkningen i våra kommuner ökar respektive minskar finns det olika orsaker till. I ett 70-årsperspektiv spelar till exempel urbaniseringen en viktig roll. Tittar vi på de senaste 40 åren står framför allt nybildade kommuner ut som de största klättrarna när det gäller folkmängd, medan tidigare bruksorter tillhör dem som fallit mest.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Tätorter Inrikes flyttning
Folkmängden beräknas öka med 400 000
Fram till år 2030 beräknas Sveriges befolkning öka med drygt 400 000 personer, enligt SCB:s senaste befolkningsframskrivning.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Stora skillnader i flyttar mellan länen
Skåne och Halland är de enda länen i landet dit fler flyttat än lämnat varje år sedan 2002, visar en ny rapport från SCB om inrikes flyttar. Samtidigt har fyra län haft ett negativt flyttnetto alla år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Lägsta antalet födda på över 50 år i flera kommuner
Antalet nyfödda minskade stort i Sverige under 2022 jämfört med tidigare år, visar ny statistik från SCB. Totalt var det 17 år sedan det föddes färre barn – och i 22 kommuner och två län var antalet födda det lägsta på över 54 år. Trots det växte landets totala folkmängd.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi
Den största generationen är de unga
De yngsta generationerna är de största. De som är födda på 2010-talet och senare är nästan en och en halv miljon och utgör 14 procent av befolkningen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning
Astrid petar Alice i namntoppen – Nils ny på topp tio-listan
Efter sex år som etta är Alice inte längre Sveriges mest populära flicknamn. Nu toppar Astrid listan av tilltalsnamn på nyfödda flickor. Bland pojkar är William nygammal etta – men Nils är den stora namnraketen i toppen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Namn
Så har kommunernas folkmängd förändrats under 70 år
Folkmängden i våra kommuner dras alltmer isär. Sedan 1951 har några kommuner klättrat drygt 200 placeringar utifrån en befolkningsmässig rangordning, medan andra har dalat runt 100 placeringar. Tyresö utanför Stockholm har procentuellt sett ökat mest i landet – där har befolkningen blivit femton gånger större mellan 1951 och 2021.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Boende och byggande
Ovanligare att nygifta med partner utomlands förenas i Sverige
Nästan var tionde person som gifter sig i Sverige gör det med någon som inte är folkbokförd här. Tiden från vigseln till att paret bor ihop har ökat de senaste åren. Det blir allt vanligare att de inte flyttat ihop inom tre år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Integration
Nya lästips från SCB
Julledigt med lite tid över för läsning? Då vill vi tipsa om några texter om allt från kontanter till hallänningars syn på sina kommuner.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi
Vartannat sambopar bor fortfarande ihop efter tio år
En genomgång av de 95 000 par som blev sambor år 2011 visar att knappt hälften fortfarande lever ihop, tio år senare. Lika många har valt att gifta sig som att fortsätta vara sambor, men för de par som har gemensamma barn är det vanligare att ha gift sig.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Familj
Jul utanför storstäderna lockar
En kartläggning av hur Sveriges befolkning rör sig under julen visar bland annat att fler än vanligt reser norrut, och att många lämnar storstäderna till förmån för mer glesbefolkade områden.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Familj
Lägsta antalet nyfödda på hela 2000-talet i 30 kommuner
Det har fötts färre barn än på många år i Sverige under 2022, visar statistik från SCB. I 30 kommuner – stora som små – har antalet nyfödda aldrig varit lägre under 2000-talet.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Födda och döda
Allt fler använder ”sakernas internet”
Det som kallas ”sakernas internet” blir snabbt en allt större del av Sveriges vardag, visar ny statistik från SCB. Nästan sju av tio använder en internetansluten tv-apparat, och en av åtta använder en bil med trådlöst internet.
• Övrigt Etiketter: Befolkning It
Utrikesfödda flyttar mer än inrikesfödda
Det flyttas alltmer inom Sverige, visar en ny demografisk rapport från SCB. Men sedan år 2002 har benägenheten att flytta minskat något bland inrikesfödda medan den ökat betydligt bland utrikesfödda.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Integration
Nygifta har ofta bott ihop lång tid före bröllopet
Många som gifter sig i Sverige har först bott ihop ett tag, men inte alla. Skillnaderna mellan vissa grupper är tydliga. Vår undersökning visar att bland de par som gift sig under de senaste fem åren hade många varit sambor i minst fem år när de slog till.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Familj Giftermål och skilsmässor
Bus eller godis – här kan barnen knacka på flest dörrar
Bus eller godis? Varje år går utklädda barn runt i sina närområden och ställer frågan. Nu har SCB kartlagt var deras möjligheter att maxa godisbytet är störst.
• Övrigt Etiketter: Bebyggelse Befolkning Geografi
Andelen flyktingar med förvärvsinkomst ökar
Andelen flyktingar och flyktinganhöriga med inkomst från förvärvsarbete och arbetsrelaterade ersättningar ökar – men är fortfarande lägre än bland övriga utrikesfödda och personer födda i Sverige, visar en ny rapport från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Integration
Färre gifter sig än före pandemin
Under pandemin var det färre än vanligt som gifte sig, men trenden verkar ha hållit i sig även efter att restriktionerna släppts. Till och med augusti i år har det ingåtts 11 procent färre äktenskap än under åren före pandemin.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor
Allt vanligare med hög utbildning hos utrikesfödda
Andelen utrikesfödda i arbetsför ålder med minst en gymnasieutbildning växer i nästan hela landet, visar statistik från SCB. I många kommuner är det även vanligare med högre utbildningar bland utrikesfödda än bland inrikesfödda.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Utbildning Utbildningsnivå
Nu är vi över 10,5 miljoner invånare
Vi har passerat 10,5 miljoner invånare. Enligt den senaste statistiken utgörs Sveriges befolkning av 10 502 959 personer.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser
Färre flyttade ihop under pandemin
Färre personer flyttade ihop med en partner under coronapandemin än föregående år, visar en ny rapport från SCB. Under 2020 var det dessutom fler än tidigare som separerade.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Corona
Sämre ekonomi för personer med funktionsnedsättning
Personer med funktionsnedsättning har sämre ekonomi jämfört med övriga befolkningen. Bland dem är det vanligare att inte kunna betala oväntade utgifter och att avstå semesterresor och fritidsaktiviteter för att man inte har råd.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Funktionsnedsättning Privatekonomi
Antalet befolkade öar utan fastlandsförbindelse minskar
Antalet befolkade öar utan fastlandsförbindelse minskar i Sverige. Samtidigt ökar antalet människor som bor på dessa, visar ny statistik.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Markanvändning Öar
Det är vanligast att vara mormor
Vid utgången av 2021 fanns det drygt 2,2 miljoner mor- och farföräldrar i Sveriges befolkning, fördelat på knappt 1,3 miljoner kvinnor och 980 000 män.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning
Lägsta antalet födda barn på 16 år
Under årets första sex månader föddes 54 560 barn i Sverige, visar ny statistik från SCB. Det är en minskning med 6,7 procent jämfört med första halvåret 2021 – och det lägsta antalet födda barn sedan 2006.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Födda och döda
Befolkningen koncentreras till allt färre kommuner
Vid slutet av 2021 uppgick Sveriges folkmängd till knappt 10,5 miljoner personer. Mer än hälften av invånarna bodde i någon av de 33 folkrikaste kommunerna, vilka tillsammans utgjorde mindre än en tiondel av landets yta.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Inrikes flyttning
Stor ökning av mopedbilar i Sverige
Mopedbilar blir allt vanligare på svenska vägar. Förra året var antalet registrerade mopedbilar i Sverige drygt fyra gånger fler än 2010.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Fordon Regionalt
Här har de flest badplatser per invånare
Badsugen på hemmaplan? Det borde inte vara några problem att lösa då Sverige har över 2 500 badplatser. Här listar vi kommunerna som har flest till antalet och per invånare.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Fritid
Carolina och Texas populäraste delstatsnamnen i Sverige
Förenta staterna är populärast bland våra kvinnor – om man ser till namnen alltså. Det är nämligen nära 19 000 kvinnor i Sverige som heter som en amerikansk delstat i förnamn, jämfört med drygt 1 000 män. Flest heter Carolina, som delstaterna som börjar med North respektive South.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Kvinnor och män Namn
Efternamn som slutar på "son" klart vanligast
Sveriges vanligaste efternamn är Andersson, vilket cirka 222 000 personer heter. Att efternamn som slutar på -son är vanliga i hela landet kanske inte kommer som någon överraskning. Däremot finns regionala och kommunala skillnader gällande vilka efternamn som är vanligast.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Namn
Sverige sticker ut i nordisk coronarapport
Sveriges befolkning testades minst men hade överlägset flest bekräftade fall av covid-19 i Norden under pandemins två första år. Det visar en ny rapport där SCB tillsammans med övriga nordiska statistikmyndigheter analyserat pandemins socioekonomiska effekter. (Rättad*)
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Corona
Här hittar du statistiken om just din stadsdel
Var inom Sveriges alla kommuner finns det flest personbilar? Störst andel kvinnor respektive män? Var har invånarna lägst inkomster? Svaren på allt det och mycket mer ligger öppet i SCB:s statistik om regionala statistikområden.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi
Ny rapport belyser livsvillkor för personer med bakgrund utanför Europa
Personer med utomeuropeisk bakgrund har oftare sämre socioekonomiska förutsättningar än personer med svensk bakgrund. Men det finns områden där mönstren ser annorlunda ut, visar en ny rapport från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Integration Privatekonomi
Kvinnor lägger mer tid på hushållsarbete – män på fordon och reparationer
Kvinnor ägnar generellt mer tid än män åt att laga mat, städa, tvätta och på omsorg om de egna barnen, visar ny statistik från SCB. Män lägger mer tid än kvinnor på förvärvsarbete samt på underhåll och reparationer av bostaden och fordon.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Fritid Jämställdhet
Flest flyttar i närområdet
Borta bra men nära bäst. Så kan många av de 1,4 miljoner människor som bytte adress under 2021 ha resonerat. Nästan hälften av flyttningarna gjordes nämligen i närområdet och flyttlasset behövde för dem inte gå mer än fem kilometer.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inrikes flyttning
Fler sökte sig till naturen under pandemin
En mycket större del av befolkningen sökte sig till naturen under coronapandemin jämfört med tidigare år, visar ny statistik från SCB. Ökningen var störst i den yngsta och den äldsta åldersgruppen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Fritid Corona
Färre försörjs av sociala ersättningar och bidrag –stora skillnader mellan kommuner
Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag sjönk något förra året, visar ny statistik från SCB. Men skillnaderna runt om i landet är stora. I några kommuner rör det sig om en femtedel av den arbetsföra befolkningen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Bidrag Inkomst
Kriget gör Sveriges befolkningsutveckling mer osäker
Kriget i Ukraina gör den framtida befolkningsutvecklingen i Sverige extra osäker. Enligt SCB:s senaste framskrivning kan befolkningen öka med 900 000 till 1,7 miljoner invånare till 2040 beroende på hur asylinvandringen från Ukraina utvecklar sig.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi
Mer än var tredje över 60 bor ensam
Mer än var tredje person som är 60 år eller äldre bor ensam. Kvinnorna som bor ensamma är nästan dubbelt så många som männen.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende Demografi
Varierande åldersskillnader bland svenska hjärtan
Den 14 februari är det alla hjärtans dag, en dag som många firar med sin partner. Många kanske undrar om det fortfarande är så att mannen oftare är äldre än kvinnan i ett förhållande, och om utbildning eller härkomst spelar någon roll. Vi ger dig svaren.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Kvinnor och män
SCB publicerar stor kartläggning av Sveriges äldre
Antalet personer som är 60 år eller äldre ökar mer än befolkningen som helhet. Nu publicerar SCB en stor kartläggning av Sveriges äldre, med allt från uppgifter om livslängd och hälsa till deltagande i samhällslivet.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Äldre
Alice ohotad etta bland flicknamnen
Alice fortsätter att vara Sveriges mest populära flicknamn. Namnet toppar listan av tilltalsnamn på nyfödda flickor för sjätte året i följd. För pojkar är det Noah som gäller för andra året i rad.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Namn
Antalet dödsfall sjönk under 2020
Under 2020 ökade antalet dödsfall i Sverige ovanligt mycket jämfört med föregående år. Men 2021 avled ungefär lika många som under åren före coronapandemin, visar preliminär statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demografi Corona
Ring ut året med tio tips från SCB
Det är dags att ringa ut 2021 – och det gör vi med lite statistik. Under året som gått har SCB utöver rena statistiknyheter publicerat drygt 130 pressmeddelanden, nyheter och artiklar om utvald statistik. Här tipsar vi om några av dessa.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi
Samband mellan vaccintäckning och valdeltagande
I områden där relativt låga andelar av befolkningen vaccinerat sig mot covid-19 är även valdeltagandet lågt, visar en ny kartläggning från SCB. Mönstret syns såväl på kommunnivå som i områden inom kommunerna – där skillnaderna på flera håll är stora.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demokrati Valdeltagande Corona
Antalet äldre per arbetsföra invånare ökar i Sverige
Befolkningen i pensionsålder växer i förhållande till den arbetsföra befolkningen i Sverige. Nu publicerar SCB ny statistik om hur det ser ut i samtliga kommuner – och skillnaderna är stora.
• Övrigt Etiketter: Arbete Befolkning Demografi
Elever når samma inkomst tio år efter gymnasiet oavsett bakgrund
En lägre andel elever med utländsk bakgrund arbetar tio år efter gymnasiet jämfört med elever med svensk bakgrund. Men de som klarar gymnasiet och arbetar har samma medianinkomst oavsett bakgrund. Det visar årets integrationsrapport från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Integration Utbildning
Varje år flyttar fler från Göteborg till Stockholm än tvärtom
Stockholm växer på Göteborgs bekostnad. Varje år sker fler flyttar från Sveriges andra stad till huvudstaden än tvärtom. Oavsett riktning är det vanligast att kvinnor flyttar.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Städer
Galg och avrättningsplatser
De två sista offentliga avrättningarna i Sverige ägde rum för 145 år sedan då Konrad Tector och Gustav Hjert halshöggs, dömda för ett dubbelmord. I dag bor över en halv miljon svenskar, de flesta förmodligen utan att veta om det, mindre än en kilometer från platser där personer avrättats offentligt. SCB vet var.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor Regionalt
Bor i hemkommunen
Var fjärde person som föddes år 1970 och fortfarande bor i Sverige har alltid bott i sin födelsekommun. Några har också flyttat från sin födelsekommun, men flyttat tillbaka igen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning
Fem lästips om statistiken som beskriver Sverige
Du kanske läste om 50-plussaren Anders som körde nercabbat i somras? Det är bara en av alla historier som ryms i Sveriges officiella statistik (SOS). För att fira statistikdagen tipsar vi om fem till.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Prognos: Fler får rösta i nästa val
Med ett år kvar till riksdag-, region- och kommunfullmäktigevalen har SCB beräknat hur många som kommer att få rösta i alla tre. Svaret är 7,5 miljoner personer, varav förstagångsväljarna blir runt 430 000.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demokrati Politik Val Politik och demokrati
Indier största gruppen utrikes födda invandrare
Sedan några år är den största gruppen utrikes födda invandrare till Sverige födda i Indien. De invandrar ofta för att arbeta eller studera, och de bosätter sig i högre grad än andra invandrargrupper i Stockholms län.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Integration
Så låter statistiken
Hur låter statistik? Det ville vi ta reda på – och bad musikproducenten och kompositören Sebastian Andreu Bergström om hjälp. Nu är musikstycket klart.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
50-plussaren Anders kör mest nercabbat i sommar
Ser du en nercabbad bil i sommar är chansen stor att den körs av en 50-årskrisande man bosatt i södra Sverige. Mest troligt heter han också Anders och är säljare. Det visar SCB:s statistik.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Yrke Transport och kommunikationer
Vanligare för personer med funktionsnedsättning att inte få vård
Andelen som uppger att de behövt läkarvård men inte fått det, är dubbelt så stor bland gruppen personer med funktionsnedsättning jämfört med övriga i befolkningen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Funktionsnedsättning
Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus
Ett av tre barn i Sverige har tillgång till fritidshus någonstans i landet, visar en ny kartläggning från SCB. Det är mycket vanligare bland barn med svensk än utländsk bakgrund – och skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet är stora. Här presenterar vi statistik för samtliga kommuner.
• Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj Fastigheter Fritid Fritidshus Geografi
Befolkningen väntas minska i åtta län till 2040
Befolkningen i Stockholms län väntas öka mest i Sverige fram till år 2040, visar en ny befolkningsframskrivning från SCB. I Västernorrlands och Norrbottens län beräknas den minska mest i landet.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser
”Barnen bädda, sopa, laga mat och diska” på mors dag
”Mor bjudas före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva”. Så skulle mors dag firas för 100 år sedan. Den 30 maj står Sveriges nära tre miljoner mödrar åter i centrum.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Tiotusentals får pandemianpassa studentfirandet
Det är tid för utspring och studentmössor – men precis som förra året påverkas firandet av coronapandemin. Exakt hur många som tar studenten i år är oklart, men nästan 108 000 elever påbörjade i höstas sitt sista år på gymnasiet.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Gymnasieskola Utbildning Corona
Allt fler oroar sig för hushållets ekonomi
Sju procent av Sveriges befolkning uppger att de utsatts för våld eller hot om våld det senaste året, visar en ny rapport från SCB. Andelen har legat relativt stilla sedan 2008–2009. Däremot svarar allt fler att de oroar sig för hushållsekonomin.
• Övrigt Etiketter: Arbete Arbetslöshet Befolkning Brott
På Ringvägen bor det flest
Av hela Sveriges befolkning bor en miljon invånare på de 650 största gatorna i landet, där Ringvägen i Stockholm är den gata med flest boende. Samtidigt bor en halv miljon av befolkningen på gator med färre än tio personer.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Geografi
Överdödlighet i Europa under 2020
Covid-19 innebar att det dog betydligt fler personer i Europa under förra året än normalt. Överdödligheten i Sverige var lägre än i de flesta länder på kontinenten men högre än i övriga nordiska länder.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Dödstal
Stora skillnader mellan kommunerna i hur trångt vi bor
Den egna bostaden har fått en extra stor betydelse under coronapandemin. Men ytan som varje person har till sitt förfogande i hemmet skiljer sig stort mellan landets kommuner. Från ett genomsnitt på 33 kvadratmeter per person i flera kommuner runt Stockholm till 54 kvadratmeter i Ydre och Tingsryd.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Bostäder Boende och byggande Corona
215 000 barn har en bonusförälder
De flesta barn bor med båda sina föräldrar. Men för de som inte gör det är det vanligt att ha en eller flera bonusföräldrar. 215 000 barn har minst en bonusförälder.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Föräldrar
Följ utvecklingen i Sveriges kommuner i vår nya informationspanel
Pandemin slog olika hårt mot befolkningen i Sveriges kommuner förra året. I vår nya informationspanel, eller dashboard, kan du bland annat hämta och jämföra lokal och regional information om dödsfall månad för månad 2020.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Dödstal Geografi Kartor Corona
Kärlek på lasarett = sant
Längtar du efter någon att fira alla hjärtans dag med? Är du kanske hemligt förälskad i en kollega? I så fall har du störst chans att lyckas om du jobbar som läkare, i restaurangbranschen eller vid produktionsbandet på en bilfabrik. Men det finns också andra yrken där kärleken spirar lite extra. Vi vet vilka.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Yrke
Testa SCB:s kommunapp
Hur många bor i din kommun? Hur många har ett jobb? Hur mycket tjänar de? Vad används marken i kommunen till? Få snabba svar på flera frågor och jämför olika kommuner i SCB:s app ”Kommuner i siffror”.
• Övrigt Etiketter: Arbetslöshet Befolkning Bostadspriser Kvinnor och män Lön Medellivslängd Tätorter Valdeltagande Om SCB
I Sverige bor nästan 1,6 miljoner som är 70 plus
Personer över 70 år är prioriterade när ett vaccin mot covid-19 kommer till Sverige. Det bor närmare 1,6 miljoner människor i den åldern i landet, visar statistik från SCB.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Pensionärer Vård och omsorg Corona
En tredjedel bor i närheten av ett elljusspår
Nästan var tredje person, 32 procent av befolkningen, bor inom 1 kilometer från ett elljusspår. När möjligheterna att träna på gym begränsats kan elljusspåren vara ett bra sätt att få motion.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Kartor
Över 100 000 bor i hushåll med fler än åtta personer
Max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ett liknande förbud för privata sammankomster vore svårt. I Sverige finns det över 10 000 hushåll där det bor fler än åtta personer.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Boende och byggande Corona
Bättre hälsa ger längre liv för män
Under lång tid gjorde mäns högre användning av alkohol och tobak att deras medellivslängd ökade långsammare än kvinnors. Men sedan millennieskiftet har en bättre hälsa gjort att männens livslängd ökat betydligt snabbare än kvinnornas.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Medellivslängd Historia
Singel och ensamboende inte samma sak
Den 11 november är det singlarnas dag i kalendern. Dagen har framförallt blivit ett kommersiellt fenomen, som så många andra dagar – men går det att svara på hur många singlar det egentligen finns i Sverige?
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Över en miljon pappor kan få dubbelgrattis på fars dag
Många pappor i Sverige kommer att få dubbla grattis på fars dag den 8 november. Det vanligaste är nämligen att ha två barn. Drygt tusen svenska pappor har fått tio barn – eller fler.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Fler hundraåringar än någonsin
Sverige har aldrig tidigare haft så många hundraåringar som nu. Står sig siffran året ut kommer kungahuset få skicka ut 1 563 gratulationer till alla som fyllt 100 år i år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning
Spökplatser vanligare än vi tror
Drygt 380 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som via namnet kan förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Många av platserna ligger i dag ensligt och vittnar om bondesamhällets folktro.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor
Tusentals röster i USA-valet kan komma från Sverige
Tisdagen den 3 november är det presidentval i USA. I Sverige bor tusentals amerikanska medborgare med rätt att lägga sin röst på exempelvis Donald Trump eller Joe Biden.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Demokrati
Färre vigslar under coronapandemin
Sedan corona deklarerades som en pandemi i mars har 26 procent färre gift sig jämfört med 2019. Ser man till året totalt sett från januari till maj månad så är nedgången 13 procent, trots att det var 30 procent fler som gifte sig i februari jämfört med tidigare år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Corona
Kvinnor föder färre barn efter ekonomiska kriser
Coronapandemin har påverkat den svenska ekonomin och sysselsättningen negativt. Om barnafödandet följer tidigare mönster kan det leda till att det föds färre barn per kvinna de närmast kommande åren.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Corona
Fler biologiska mammor än pappor
Det finns drygt 2,3 miljoner föräldrar med barn under 18 år i Sverige. Av dem är fler biologiska mammor än pappor, men bland bonusföräldrarna finns fler bonuspappor.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj
Var tjugonde över 70 delar bostad med någon under 40
Alla över 70 år uppmanas att begränsa sina kontakter med andra och stanna hemma så mycket som möjligt på grund av coronaviruset. Men alla kan inte isolera sig. Var tjugonde person över 70 i Sverige bor med någon som är yngre än 40 år.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Corona
Över 1,6 miljoner svenskar i extra utsatt riskgrupp
Personer över 70 år är extra utsatta när coronaviruset sprids över världen. Sverige har över 1,6 miljoner invånare i den åldern – och de lokala variationerna är stora.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Corona
De flesta har fått det bättre på fem år
Under femårsperioden 2013–2018 har Sveriges befolkning fått en bättre ekonomisk standard. Av dem som 2018 var i sena tonåren hade över 80 procent fått det bättre.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hushåll och ekonomi Privatekonomi
Vanligt med unga bröllopspar på 60-talet
Man kan tro att vi var som yngst när vi gifte oss för hundra år sedan. Men faktum är att vi var som allra yngst när vi gifte oss på 60-talet.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Separationer Giftermål och skilsmässor
En ödekyrkogård finns kanske närmare än du tror
Drygt 400 000 invånare i Sverige bor mindre än en kilometer från en ödekyrkogård. Och nästan en halv miljon har lika nära till en pest- eller kolerakyrkogård.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor
De flesta svenskar har råd att resa på semester
Ungefär 10 procent av Sveriges befolkning har inte råd att resa bort på semester, vilket är en av de lägsta andelarna i Europa. Genomsnittet för hela EU är 28 procent.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Europa Privatekonomi
Sammanboende lever längre
De som lever ihop har högre medellivslängd än andra. Störst skillnad gör det för sammanboende män. De lever drygt sju år längre än ensamstående män.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hushåll Hälsa och ohälsa
Snabb befolkningsökning bromsar BNP per capita
Sveriges BNP-tillväxt har internationellt sett varit stark de senaste åren. Men per invånare har utvecklingen varit betydligt svagare. Det är dock inte unikt för Sverige.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning BNP
Tätt i Sundbyberg och glest i Arjeplog
Det är i genomsnitt 214 meter mellan invånarna i Sverige. Vi har aldrig tidigare varit så många på samma yta, vilket påverkar avståndet mellan oss. I Stockholms län är det nära mellan invånarna, i Norrbotten och Jämtland är det glest.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Markanvändning Geografi Kartor
Fler barn bor i storstäder i framtiden
Andelen barn i Sveriges storstadskommuner ökar. En utveckling som håller i sig de närmsta tio åren, enligt SCB:s befolkningsprognos. Allra störst andel barn finns i kommunerna runt storstäderna medan landsbygdskommuner har många äldre invånare.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Regionalt
Intervju: Nya nordiska data om integration
Hur ser arbetsmarknaden ut för utrikes födda i de nordiska länderna? Det försöker ett nytt nordiskt samarbetsprojekt skildra med en gemensam statistikdatabas. Petter Wikström och Karin Lundström har deltagit i arbetet för SCB:s räkning.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Integration
Lägre andel förvärvsarbetande bland utrikes födda i Norden
Utrikes födda har en lägre förvärvsfrekvens än inrikes födda i alla nordiska länder. Genom att redovisa olika bakgrundsfaktorer kan mer rättvisande jämförelser göras mellan länderna.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Integration Sysselsatta
Nedåtgående trend i barnafödande
Svenska kvinnors barnafödande har minskat under senare år. Tidigare nedgångar i fruktsamheten har haft kopplingar till ekonomin eller familjepolitik men det är svårt att hitta tydliga förklaringar till dagens nedgång.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning
Så gör SCB en befolkningsframskrivning
Sveriges befolkning växer och förväntas fortsätta göra så även i framtiden. Så här beräknar SCB den framtida befolkningens storlek och sammansättning.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi Statistisk metod
Flest flyttar i augusti
Under 2017 flyttade 1,2 miljoner personer inom Sverige. De längre flyttarna mellan två län görs främst av yngre personer. Under augusti så sker de flesta flyttarna under ett år i Sverige.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inrikes flyttning
60 procent fler kvinnor i svenska börsbolags styrelser sedan 2006
2016 hade börsbolagen 31,7 procent kvinnor som styrelseledamöter. Börsbolag som har en högre andel kvinnor i styrelsen har även en högre andel kvinnor som är chefer samt en högre andel kvinnor som har yrken som kräver en teoretisk specialkompetens.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning
Ledigheter ger fler barn
Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda
Allt fler arbetsställen inom tjänstebranscher
Sedan 1980 har tjänstesamhället vuxit sig starkare och idag är allt fler svenskar anställda inom tjänstesektorn. 2010 blev antalet tjänstekommuner, alltså kommuner där majoriteten är anställda inom tjänstesektorn, fler än industrikommunerna.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning
Befolkningen ökar svagt på landsbygden
Inte någon gång under modern tid har folkökningen varit så stor som mellan 2010 och 2016. Mest ökar befolkningen i Sveriges tätorter. På landsbygden är det skillnad mellan områden som ligger nära respektive längre från kommunernas centralorter.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Småorter Regionalt
Aktiva medborgare i Sverige
Av länderna som deltog i undersökningen EU-SILC 2015 var andelen så kallade ”aktiva medborgare” högst i Sverige, 31 procent, följt av Schweiz, 27 procent, och Nederländerna, 25 procent. Lägst andel hade Cypern, 2 procent. Även Slovakien, Rumänien och Bulgarien hade relativt låga andelar, 3–4 procent.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demokrati
Två av tre adoptioner 2017 var styvbarnsadoptioner
Under 2017 adopterades 1 148 personer i Sverige. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2016. Särskilt vanligt var det för kvinnor i enkönade äktenskap eller partnerskap.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj
Intervju: Unikt långa tidsserier över levnadsförhållanden
I över 40 år har SCB intervjuat svenskarna om deras levnadsförhållanden. Nu blir resultaten ännu tillgängligare när SCB presenterar en rapport med tidsserier för ett urval av indikatorer som täcker hela perioden 1980-2016.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Hushåll
Ovanligt många barn födda 2016
Antalet födda barn under 2016 var det högsta sedan 1993. Skälet till detta är framför allt att det finns många kvinnor i Sverige i fertil ålder just nu. Maj var förlossningsavdelningarnas mest hektiska månad.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda Regionalt
Sveriges folkmängd från 1749 och fram till idag
Historien om Sverige innehåller bland annat krig, dödliga sjukdomar och massutvandring. Men även invandringen, som har förändrats genom åren, har påverkat hur befolkningen har förändrats. Allt det här kan man få reda på genom att titta på statistiken. Följ med på en resa från mitten av 1700-talet och fram till i dag.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser
Svenskfödda flest bland utvandrarna 2016
2016 utvandrade färre än 50 000 personer. Detta för första gången sedan 2010. Totalt utvandrade 45 878 personer, en minskning med 18 procent jämfört med året innan då 55 830 personer utvandrade. Flest personer flyttade till Danmark, men bland svenskfödda var Norge det vanligaste landet att flytta till.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring
Livspusslet hinder för att skaffa barn
De allra flesta som ännu inte har fått barn vill gärna bilda familj i framtiden. Ändå dröjer många innan de tar steget. I Sverige är det vanligaste skälet till att skjuta på barnafödandet att man prioriterar annat först.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Demografi Familj Kvinnor och män
Syrien vanligaste födelselandet bland invandrade 2016
Invandringen ökade för femte året i rad och var under 2016 den högsta som någonsin uppmätts. Det är oftast fler män än kvinnor som invandrar, så även förra året. Av de som invandrade under 2016 var 56 procent (91 146 personer) män och 44 procent kvinnor (71 859 personer), vilket är den största könsskillnaden sedan 1966.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring Flyktingar
Flest dödsfall i januari och december
Under 2016 dog totalt 90 982 personer i Sverige, 46 561 kvinnor och 44 121 män. Det var i nivå med 2015. Antalet avlidna var som högst i januari och december då det i genomsnitt dog drygt 270 personer per dag. Jämfört med 2015 dog färre under första halvåret, men fler under andra halvåret.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Dödstal
Vinterbröllop – en gammal svensk tradition
Idag är det vanligast att gifta sig på sommaren och augusti är den månad som flest bröllop äger rum. Men sommarbröllopet är ett ganska sent påfund, förr var det höst och vinter som gällde för de giftassugna.
• Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Historia
Var tredje ung kvinna flyttade under 2016
Under 2016 flyttade över 1,2 miljoner personer inom Sverige. Det var särskilt vanligt att unga vuxna flyttade. Av alla kvinnor födda mellan 1991 och 1996 bytte drygt var tredje adress under 2016. De vanligaste flyttningarna är lokala och närmare två av tre ägde rum inom en kommun.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring Inrikes flyttning Regionalt
Flest 50-talister i kommunfullmäktige
Generationen födda på 1940-talet har länge dominerat svensk politik, men det har skett en generationsväxling. Idag är de största grupperna i kommunfullmäktige personer födda på 1950- och 1960-talen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Politik och demokrati
Minskande befolkning väntas i östra delen av EU
Befolkningen i EU-området beräknas öka marginellt mellan 2015 och 2080. Men det är stora skillnader mellan olika länder. Sverige är ett av de länder som beräknas öka mest, medan flera länder i östra EU väntas få en stor folkminskning.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi
Intervju: Färre måste försörja fler
Eurostats beräkningar visar att andelen äldre inom EU ökar i framtiden medan andelen i de mest förvärvsaktiva åldrarna minskar. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi
Låginkomsttagare bor ofta i hyresrätt
Boendeformen varierar mellan personer med olika inkomst. Personer med hög inkomst bor ofta i småhus och bostadsrätt och de med låg inkomst oftare i hyresrätt. Men i mindre kommuner är andelen låginkomsttagare som bor i småhus ändå relativt hög.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inkomst Boende och byggande Hushåll och ekonomi
Sju av tio nöjda med jobbet
Sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Barnmorskor och civilingenjörer har högst andel nöjda personer.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Befolkning Hälsa och ohälsa Yrke
Personnumret fyller 70 år
Alla som är folkbokförda i Sverige har ett unikt personnummer. Det används i många olika sammanhang. I år har det gått 70 år sedan personnumret infördes.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Statistikskolan
Idrott och motion allt vanligare bland äldre
72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Det är en ökning från 2008–2009, då 59 procent motionerade lika mycket. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar varje vecka under perioden 2008–2015. Utomhusidrottandet står för en stor del av ökningen.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Kvinnor och män Kultur och fritid
Hög medellivslängd i Sverige
Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84,0 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Ökningen av medellivslängden har dock varit svag i Sverige och under den senaste femårsperioden har flera andra länder passerat Sverige.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Kvinnor och män Medellivslängd Europa
Här bor Sveriges befolkning
Det finns flera olika sätt att beskriva spridningen av ett lands befolkning, där kartor ofta bidrar med en rumslig dimension som annars är svår att upptäcka. I ett Dorling-kartogram ersätts kommunernas ytor med cirklar som är proportionerliga mot befolkningens storlek. Då framgår tydligt var i landet Sveriges befolkning bor.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Kartor Regionalt
Fortsatt stark arbetsmarknad
Arbetskraftsundersökningarna (AKU) för fjärde kvartalet 2016 visade på en fortsatt stark arbetsmarknad. Sysselsättningen ökade, särskilt bland utrikes födda. Arbetslösheten, som tidigare varit nedåtgående, visade däremot inte på någon minskning.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetslöshet Arbetsmarknad Befolkning Kvinnor och män
Män och storstadsbor dröjer längre med att flytta hemifrån
I Sverige finns närmare fyra och en halv miljon hushåll. En tredjedel av dem är hushåll med hemmaboende barn. Åldern då de flesta flyttar från föräldrahemmet skiljer sig åt mellan könen och mellan stad och land. Män bor hemma längre än kvinnor och storstadsbor längre än ungdomar i övriga Sverige.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Kvinnor och män Hushåll och ekonomi
Finland och Irak de två vanligaste födelseländerna bland utrikes födda
Invandringen till Sverige har under en längre tid varit större än utvandringen och det har medfört att gruppen utrikes födda i landet har ökat. Under 2015 växte gruppen med 72 713 personer, och vid årsskiftet var antalet utrikes födda knappt 1,7 miljoner personer. Det vanligaste födelselandet bland kvinnorna var Finland och bland männen Irak.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi In- och utvandring Flyktingar
Dagens urbanisering – inte på landsbygdens bekostnad
Befolkningen i tätorterna fortsätter att öka samtidigt som landsbygdens befolkning nästan är oförändrad. Urbaniseringen sker inte längre genom stora omflyttningar från landsbygden till städerna. Tätorterna växer främst genom invandring och fler födda.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Glesbygd Inrikes flyttning Integration och segregation
Urbanisering – från land till stad
För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Idag är det nästan tvärt om, 85 procent av oss bor i tätorter. Processen kallas urbanisering.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Glesbygd Statistikskolan Städer
Så påverkade utvandringen till Amerika Sveriges befolkning
Mellan 1851 och 1910 emigrerade knappt en miljon människor från Sverige till Amerika. Av dem som var födda under senare hälften av 1800 talet lämnade ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna landet. Det påverkade Sveriges arbetsmarknad och befolkningstillväxt.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring
Äldre mammor vanligare förr
De senaste 30 åren har allt fler kvinnor fått barn efter 40 års ålder. Ändå är det inte lika vanligt som det var på 1700‑ och 1800‑talet. År 2011 var 4 procent av barnaföderskorna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800‑talet.
• Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj Födda och döda
Etiketter
- Arbete
- Arbetslöshet
- Arbetsmarknad
- Barn
- Bebyggelse
- Befolkning
- Befolkningsprognoser
- Bidrag
- BNP
- Boende
- Boende och byggande
- Bostadspriser
- Bostäder
- Brott
- Corona
- Demografi
- Demokrati
- Dödstal
- Ekonomi
- Europa
- Familj
- Fastigheter
- Flyktingar
- Fordon
- Fritid
- Fritidshus
- Fruktsamhet
- Funktionsnedsättning
- Födda och döda
- Föräldrar
- Geografi
- Giftermål och skilsmässor
- Glesbygd
- Gymnasieskola
- Historia
- Hushåll
- Hushåll och ekonomi
- Hälsa och ohälsa
- In- och utvandring
- Inkomst
- Inrikes flyttning
- Integration
- Integration och segregation
- It
- Jämställdhet
- Kartor
- Kultur och fritid
- Kvinnor och män
- Lön
- Markanvändning
- Medellivslängd
- Migration
- Miljö
- Namn
- Om SCB
- Pensionärer
- Politik
- Politik och demokrati
- Privatekonomi
- Regionalt
- Separationer
- Småorter
- Statistikskolan
- Statistisk metod
- Städer
- Sysselsatta
- Transport och kommunikationer
- Turism
- Tätorter
- Utbildning
- Utbildningsnivå
- Val
- Valdeltagande
- Vård och omsorg
- Yrke
- Äldre
- Öar