Till innehåll på sidan

Befolkning

Artiklar om Befolkning

Bor i hemkommunen

Var fjärde person som föddes år 1970 och fortfarande bor i Sverige har alltid bott i sin födelsekommun. Några har också flyttat från sin födelsekommun, men flyttat tillbaka igen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning

Fem lästips om statistiken som beskriver Sverige

Du kanske läste om 50-plussaren Anders som körde nercabbat i somras? Det är bara en av alla historier som ryms i Sveriges officiella statistik (SOS). För att fira statistikdagen tipsar vi om fem till.

Övrigt Etiketter: Befolkning

Prognos: Fler får rösta i nästa val

Med ett år kvar till riksdag-, region- och kommunfullmäktigevalen har SCB beräknat hur många som kommer att få rösta i alla tre. Svaret är 7,5 miljoner personer, varav förstagångsväljarna blir runt 430 000.

Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demokrati Politik Val Politik och demokrati

Indier största gruppen utrikes födda invandrare

Sedan några år är den största gruppen utrikes födda invandrare till Sverige födda i Indien. De invandrar ofta för att arbeta eller studera, och de bosätter sig i högre grad än andra invandrargrupper i Stockholms län.

Övrigt Etiketter: Befolkning

Så låter statistiken

Hur låter statistik? Det ville vi ta reda på – och bad musikproducenten och kompositören Sebastian Andreu Bergström om hjälp. Nu är musikstycket klart.

Övrigt Etiketter: Befolkning

50-plussaren Anders kör mest nercabbat i sommar

Ser du en nercabbad bil i sommar är chansen stor att den körs av en 50-årskrisande man bosatt i södra Sverige. Mest troligt heter han också Anders och är säljare. Det visar SCB:s statistik.

Övrigt Etiketter: Befolkning Yrke Transport och kommunikationer

Vanligare för personer med funktionsnedsättning att inte få vård

Andelen som uppger att de behövt läkarvård men inte fått det, är dubbelt så stor bland gruppen personer med funktionsnedsättning jämfört med övriga i befolkningen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Funktionsnedsättning

Stora skillnader i barns tillgång till fritidshus

Ett av tre barn i Sverige har tillgång till fritidshus någonstans i landet, visar en ny kartläggning från SCB. Det är mycket vanligare bland barn med svensk än utländsk bakgrund – och skillnaderna mellan de norra och södra delarna av landet är stora. Här presenterar vi statistik för samtliga kommuner.

Övrigt Etiketter: Barn Befolkning Familj Fastigheter Fritid Fritidshus Geografi

Befolkningen väntas minska i åtta län till 2040

Befolkningen i Stockholms län väntas öka mest i Sverige fram till år 2040, visar en ny befolkningsframskrivning från SCB. I Västernorrlands och Norrbottens län beräknas den minska mest i landet.

Övrigt Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser

”Barnen bädda, sopa, laga mat och diska” på mors dag

”Mor bjudas före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva”. Så skulle mors dag firas för 100 år sedan. Den 30 maj står Sveriges nära tre miljoner mödrar åter i centrum.

Övrigt Etiketter: Befolkning

Tiotusentals får pandemianpassa studentfirandet

Det är tid för utspring och studentmössor – men precis som förra året påverkas firandet av coronapandemin. Exakt hur många som tar studenten i år är oklart, men nästan 108 000 elever påbörjade i höstas sitt sista år på gymnasiet.

Övrigt Etiketter: Befolkning Gymnasieskola Utbildning Corona

Allt fler oroar sig för hushållets ekonomi

Sju procent av Sveriges befolkning uppger att de utsatts för våld eller hot om våld det senaste året, visar en ny rapport från SCB. Andelen har legat relativt stilla sedan 2008–2009. Däremot svarar allt fler att de oroar sig för hushållsekonomin.

Övrigt Etiketter: Arbete Arbetslöshet Befolkning Brott

På Ringvägen bor det flest

Av hela Sveriges befolkning bor en miljon invånare på de 650 största gatorna i landet, där Ringvägen i Stockholm är den gata med flest boende. Samtidigt bor en halv miljon av befolkningen på gator med färre än tio personer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Geografi

Överdödlighet i Europa under 2020

Covid-19 innebar att det dog betydligt fler personer i Europa under förra året än normalt. Överdödligheten i Sverige var lägre än i de flesta länder på kontinenten men högre än i övriga nordiska länder.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Dödstal

Stora skillnader mellan kommunerna i hur trångt vi bor

Den egna bostaden har fått en extra stor betydelse under coronapandemin. Men ytan som varje person har till sitt förfogande i hemmet skiljer sig stort mellan landets kommuner. Från ett genomsnitt på 33 kvadratmeter per person i flera kommuner runt Stockholm till 54 kvadratmeter i Ydre och Tingsryd.

Övrigt Etiketter: Befolkning Bostäder Boende och byggande Corona

215 000 barn har en bonusförälder

De flesta barn bor med båda sina föräldrar. Men för de som inte gör det är det vanligt att ha en eller flera bonusföräldrar. 215 000 barn har minst en bonusförälder.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Föräldrar

Följ utvecklingen i Sveriges kommuner i vår nya informationspanel

Pandemin slog olika hårt mot befolkningen i Sveriges kommuner förra året. I vår nya informationspanel, eller dashboard, kan du bland annat hämta och jämföra lokal och regional information om dödsfall månad för månad 2020.

Övrigt Etiketter: Befolkning Dödstal Geografi Kartor Corona

Kärlek på lasarett = sant

Längtar du efter någon att fira alla hjärtans dag med? Är du kanske hemligt förälskad i en kollega? I så fall har du störst chans att lyckas om du jobbar som läkare, i restaurangbranschen eller vid produktionsbandet på en bilfabrik. Men det finns också andra yrken där kärleken spirar lite extra. Vi vet vilka.

Övrigt Etiketter: Befolkning Yrke

Testa SCB:s kommunapp

Hur många bor i din kommun? Hur många har ett jobb? Hur mycket tjänar de? Vad används marken i kommunen till? Få snabba svar på flera frågor och jämför olika kommuner i SCB:s app ”Kommuner i siffror”.

Övrigt Etiketter: Arbetslöshet Befolkning Bostadspriser Kvinnor och män Lön Medellivslängd Tätorter Valdeltagande Om SCB

I Sverige bor nästan 1,6 miljoner som är 70 plus

Personer över 70 år är prioriterade när ett vaccin mot covid-19 kommer till Sverige. Det bor närmare 1,6 miljoner människor i den åldern i landet, visar statistik från SCB.

Övrigt Etiketter: Befolkning Pensionärer Vård och omsorg Corona

En tredjedel bor i närheten av ett elljusspår

Nästan var tredje person, 32 procent av befolkningen, bor inom 1 kilometer från ett elljusspår. När möjligheterna att träna på gym begränsats kan elljusspåren vara ett bra sätt att få motion.

Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Kartor

Över 100 000 bor i hushåll med fler än åtta personer

Max åtta personer får samlas vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ett liknande förbud för privata sammankomster vore svårt. I Sverige finns det över 10 000 hushåll där det bor fler än åtta personer.

Övrigt Etiketter: Befolkning Boende och byggande Corona

Bättre hälsa ger längre liv för män

Under lång tid gjorde mäns högre användning av alkohol och tobak att deras medellivslängd ökade långsammare än kvinnors. Men sedan millennieskiftet har en bättre hälsa gjort att männens livslängd ökat betydligt snabbare än kvinnornas.

Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Medellivslängd Historia

Singel och ensamboende inte samma sak

Den 11 november är det singlarnas dag i kalendern. Dagen har framförallt blivit ett kommersiellt fenomen, som så många andra dagar – men går det att svara på hur många singlar det egentligen finns i Sverige?

Övrigt Etiketter: Befolkning

Över en miljon pappor kan få dubbelgrattis på Fars dag

Många pappor i Sverige kommer att få dubbla grattis på Fars dag den 8 november. Det vanligaste är nämligen att ha två barn. Drygt tusen svenska pappor har fått tio barn – eller fler.

Övrigt Etiketter: Befolkning

Fler hundraåringar än någonsin

Sverige har aldrig tidigare haft så många hundraåringar som nu. Står sig siffran året ut kommer kungahuset få skicka ut 1 563 gratulationer till alla som fyllt 100 år i år.

Övrigt Etiketter: Befolkning

Spökplatser vanligare än vi tror

Drygt 380 000 personer i Sverige bor inom en halvmil från platser som via namnet kan förknippas med spöken, gastar eller mylingar. Många av platserna ligger i dag ensligt och vittnar om bondesamhällets folktro.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor

Tusentals röster i USA-valet kan komma från Sverige

Tisdagen den 3 november är det presidentval i USA. I Sverige bor tusentals amerikanska medborgare med rätt att lägga sin röst på exempelvis Donald Trump eller Joe Biden.

Övrigt Etiketter: Befolkning Demokrati

Utvandring från Sverige

Under 2000-talet har utvandringen från Sverige varierat, men haft en ökande trend. År 2020 utvandrade 48 937 personer, det var en ökning jämfört med året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning

Utrikes födda i Sverige

De senaste åren har många invandrat från andra länder. Det har lett till att de utrikes födda har blivit fler. År 2020 var strax över 2 miljoner personer utrikes födda, vilket är 19,7 procent av befolkningen.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning

Utländska medborgare i Sverige

I slutet av 2020 var 905 323 utländska medborgare folkbokförda i Sverige. Det motsvarar 8,7 procent av befolkningen. Under året var det 80 175 personer från cirka 160 länder som blev svenska medborgare.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning

Medellivslängden i Sverige

Medellivslängden för män i Sverige är nästan 81 år. För kvinnor är den drygt 84 år, alltså drygt tre år högre. Sedan slutet av 1970-talet har männens livslängd ökat mer än kvinnornas. Det innebär att skillnaden mellan mäns och kvinnors medellivslängd har minskat från 6,1 år 1980 till 3,7 år 2020.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Medellivslängd

Färre vigslar under coronapandemin

Sedan corona deklarerades som en pandemi i mars har 26 procent färre gift sig jämfört med 2019. Ser man till året totalt sett från januari till maj månad så är nedgången 13 procent, trots att det var 30 procent fler som gifte sig i februari jämfört med tidigare år.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Corona

Hushåll i Sverige

Sveriges drygt tio miljoner invånare lever i 4,8 miljoner hushåll. Nästan 1,9 miljoner av hushållen består av en person som bor själv utan barn.

Snabba fakta Etiketter: Barn Befolkning Boende och byggande

Kvinnor föder färre barn efter ekonomiska kriser

Coronapandemin har påverkat den svenska ekonomin och sysselsättningen negativt. Om barnafödandet följer tidigare mönster kan det leda till att det föds färre barn per kvinna de närmast kommande åren.

Övrigt Etiketter: Befolkning Ekonomi Corona

Gifta i Sverige

De senaste åren har drygt 50 000 par per år gift sig. Både under 2019 och 2020 var antalet giftermål under 50 000. Senaste gången det hände var 2005. År 2020 ingicks endast 37 591 giftermål. Det var 10 890 färre giftermål än året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Föräldrars ålder i Sverige

Under 2000-talet har både mammors och pappors medelålder ökat med ungefär ett år. Det gäller oavsett om vi tittar på förstagångsföräldrar eller på alla män och kvinnor som får barn.

Snabba fakta Etiketter: Barn Befolkning

Födda i Sverige

Antalet barn som föddes 2020 var något färre än föregående år. De senaste fem åren har det fötts ungefär 115 000 barn per år. Det är ungefär 25 000 fler per år än under åren i början av 2000-talet.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning

Skilsmässor i Sverige

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande. Under 2020 ägde 25 619 skilsmässor rum. Det är 212 fler skilsmässor än året innan.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor

Flyttar inom Sverige

Under 2000-talet har det blivit vanligare att flytta. Oftast flyttar inte folk så långt, utan drygt åtta av tio flyttar ägde rum inom en kommun.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Boende och byggande

Befolkningsprognos för Sverige

I januari 2017 blev vi fler än 10 miljoner invånare. År 2034 beräknas folkmängden passera 11 miljoner. År 2070 kommer vi att vara nästan 13 miljoner.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser

Befolkningstäthet i Sverige

Under 2000-talet har befolkningen vuxit. Det innebär också att befolkningstätheten har ökat. Befolkningstätheten har gått från 21,6 invånare per kvadratkilometer år 2000 till 25,5 år 2020.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Geografi

Fler biologiska mammor än pappor

Det finns drygt 2,3 miljoner föräldrar med barn under 18 år i Sverige. Av dem är fler biologiska mammor än pappor, men bland bonusföräldrarna finns fler bonuspappor.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj

Var tjugonde över 70 delar bostad med någon under 40

Alla över 70 år uppmanas att begränsa sina kontakter med andra och stanna hemma så mycket som möjligt på grund av coronaviruset. Men alla kan inte isolera sig. Var tjugonde person över 70 i Sverige bor med någon som är yngre än 40 år.

Övrigt Etiketter: Befolkning Corona

Sveriges befolkning

Sedan 2000-talets början har vi blivit nästan 1,5 miljoner fler invånare i Sverige, en ökning med drygt 16 procent. I slutet av 2020 var Sveriges folkmängd 10 379 295 personer. Folkökningen beror på att det har fötts fler än det har dött, men framför allt beror den på att fler har invandrat än utvandrat.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning

Över 1,6 miljoner svenskar i extra utsatt riskgrupp

Personer över 70 år är extra utsatta när coronaviruset sprids över världen. Sverige har över 1,6 miljoner invånare i den åldern – och de lokala variationerna är stora.

Övrigt Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Corona

Sveriges befolkningspyramid

Befolkningspyramiden visar hur många män respektive kvinnor det finns i olika åldrar i Sverige.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Födda och döda

Döda i Sverige

Under 2000-talet har ungefär 92 000 personer dött varje år, med en topp år 2020 då drygt 98 000 avled. Under 2020 är det främst tre månader som uppvisar en högre dödlighet jämfört med tidigare år. Det är april, maj och december.

Snabba fakta Etiketter: Befolkning Demografi Dödstal

De flesta har fått det bättre på fem år

Under femårsperioden 2013–2018 har Sveriges befolkning fått en bättre ekonomisk standard. Av dem som 2018 var i sena tonåren hade över 80 procent fått det bättre.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hushåll och ekonomi Privatekonomi

Vanligt med unga bröllopspar på 60-talet

Man kan tro att vi var som yngst när vi gifte oss för hundra år sedan. Men faktum är att vi var som allra yngst när vi gifte oss på 60-talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Separationer Giftermål och skilsmässor

En ödekyrkogård finns kanske närmare än du tror

Drygt 400 000 invånare i Sverige bor mindre än en kilometer från en ödekyrkogård. Och nästan en halv miljon har lika nära till en pest- eller kolerakyrkogård.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Geografi Kartor

De flesta svenskar har råd att resa på semester

Ungefär 10 procent av Sveriges befolkning har inte råd att resa bort på semester, vilket är en av de lägsta andelarna i Europa. Genomsnittet för hela EU är 28 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Europa Privatekonomi

Sammanboende lever längre

De som lever ihop har högre medellivslängd än andra. Störst skillnad gör det för sammanboende män. De lever drygt sju år längre än ensamstående män.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hushåll Hälsa och ohälsa

Snabb befolkningsökning bromsar BNP per capita

Sveriges BNP-tillväxt har internationellt sett varit stark de senaste åren. Men per invånare har utvecklingen varit betydligt svagare. Det är dock inte unikt för Sverige.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning BNP

Tätt i Sundbyberg och glest i Arjeplog

Det är i genomsnitt 214 meter mellan invånarna i Sverige. Vi har aldrig tidigare varit så många på samma yta, vilket påverkar avståndet mellan oss. I Stockholms län är det nära mellan invånarna, i Norrbotten och Jämtland är det glest.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Markanvändning Geografi Kartor

Fler barn bor i storstäder i framtiden

Andelen barn i Sveriges storstadskommuner ökar. En utveckling som håller i sig de närmsta tio åren, enligt SCB:s befolkningsprognos. Allra störst andel barn finns i kommunerna runt storstäderna medan landsbygdskommuner har många äldre invånare.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Regionalt

Intervju: Nya nordiska data om integration

Hur ser arbetsmarknaden ut för utrikes födda i de nordiska länderna? Det försöker ett nytt nordiskt samarbetsprojekt skildra med en gemensam statistikdatabas. Petter Wikström och Karin Lundström har deltagit i arbetet för SCB:s räkning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Integration

Lägre andel förvärvsarbetande bland utrikes födda i Norden

Utrikes födda har en lägre förvärvsfrekvens än inrikes födda i alla nordiska länder. Genom att redovisa olika bakgrundsfaktorer kan mer rättvisande jämförelser göras mellan länderna.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Integration Sysselsatta

Nedåtgående trend i barnafödande

Svenska kvinnors barnafödande har minskat under senare år. Tidigare nedgångar i fruktsamheten har haft kopplingar till ekonomin eller familjepolitik men det är svårt att hitta tydliga förklaringar till dagens nedgång.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning

Så gör SCB en befolkningsframskrivning

Sveriges befolkning växer och förväntas fortsätta göra så även i framtiden. Så här beräknar SCB den framtida befolkningens storlek och sammansättning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi Statistisk metod

Flest flyttar i augusti

Under 2017 flyttade 1,2 miljoner personer inom Sverige. De längre flyttarna mellan två län görs främst av yngre personer. Under augusti så sker de flesta flyttarna under ett år i Sverige.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inrikes flyttning

60 procent fler kvinnor i svenska börsbolags styrelser sedan 2006

2016 hade börsbolagen 31,7 procent kvinnor som styrelseledamöter. Börsbolag som har en högre andel kvinnor i styrelsen har även en högre andel kvinnor som är chefer samt en högre andel kvinnor som har yrken som kräver en teoretisk specialkompetens.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning

Ledigheter ger fler barn

Många i Sverige firar sin födelsedag på våren och har således blivit till under sommaren. Den vanligaste födelsemånaden är mars, men nio av de tio vanligaste födelsedagarna är i april. Vårens dominans har dock rubbats. Under 2000-talet har barnafödandet förskjutits och idag är det vanligare att födas på sommaren eller försommaren.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda

Allt fler arbetsställen inom tjänstebranscher

Sedan 1980 har tjänstesamhället vuxit sig starkare och idag är allt fler svenskar anställda inom tjänstesektorn. 2010 blev antalet tjänstekommuner, alltså kommuner där majoriteten är anställda inom tjänstesektorn, fler än industrikommunerna.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning

Befolkningen ökar svagt på landsbygden

Inte någon gång under modern tid har folkökningen varit så stor som mellan 2010 och 2016. Mest ökar befolkningen i Sveriges tätorter. På landsbygden är det skillnad mellan områden som ligger nära respektive längre från kommunernas centralorter.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Småorter Regionalt

Aktiva medborgare i Sverige

Av länderna som deltog i undersökningen EU-SILC 2015 var andelen så kallade ”aktiva medborgare” högst i Sverige, 31 procent, följt av Schweiz, 27 procent, och Nederländerna, 25 procent. Lägst andel hade Cypern, 2 procent. Även Slovakien, Rumänien och Bulgarien hade relativt låga andelar, 3–4 procent.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demokrati

Två av tre adoptioner 2017 var styvbarnsadoptioner

Under 2017 adopterades 1 148 personer i Sverige. Det är en ökning med 4 procent jämfört med 2016. Särskilt vanligt var det för kvinnor i enkönade äktenskap eller partnerskap.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj

Intervju: Unikt långa tidsserier över levnadsförhållanden

I över 40 år har SCB intervjuat svenskarna om deras levnadsförhållanden. Nu blir resultaten ännu tillgängligare när SCB presenterar en rapport med tidsserier för ett urval av indikatorer som täcker hela perioden 1980-2016.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Boende Hushåll

Ovanligt många barn födda 2016

Antalet födda barn under 2016 var det högsta sedan 1993. Skälet till detta är framför allt att det finns många kvinnor i Sverige i fertil ålder just nu. Maj var förlossningsavdelningarnas mest hektiska månad.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Födda och döda Regionalt

Att mäta fattigdom

Vi kan ofta ta del av uppgifter om det som man i media kallar barnfattigdom och fattigpensionärer. Därför kan man tro att det är ganska enkelt att svara på frågan hur många det är som är fattiga i Sverige. Men faktum är att det inte finns några givna kriterier en person ska uppfylla för att betraktas som fattig, eller någon entydig definition av hur fattigdom och ekonomisk utsatthet ska mätas.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inkomst Hushåll och ekonomi

Sveriges folkmängd från 1749 och fram till idag

Historien om Sverige innehåller bland annat krig, dödliga sjukdomar och massutvandring. Men även invandringen, som har förändrats genom åren, har påverkat hur befolkningen har förändrats. Allt det här kan man få reda på genom att titta på statistiken. Följ med på en resa från mitten av 1700-talet och fram till i dag.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser

Svenskfödda flest bland utvandrarna 2016

2016 utvandrade färre än 50 000 personer. Detta för första gången sedan 2010. Totalt utvandrade 45 878 personer, en minskning med 18 procent jämfört med året innan då 55 830 personer utvandrade. Flest personer flyttade till Danmark, men bland svenskfödda var Norge det vanligaste landet att flytta till.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring

Livspusslet hinder för att skaffa barn

De allra flesta som ännu inte har fått barn vill gärna bilda familj i framtiden. Ändå dröjer många innan de tar steget. I Sverige är det vanligaste skälet till att skjuta på barnafödandet att man prioriterar annat först.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Demografi Familj Kvinnor och män

Syrien vanligaste födelselandet bland invandrade 2016

Invandringen ökade för femte året i rad och var under 2016 den högsta som någonsin uppmätts. Det är oftast fler män än kvinnor som invandrar, så även förra året. Av de som invandrade under 2016 var 56 procent (91 146 personer) män och 44 procent kvinnor (71 859 personer), vilket är den största könsskillnaden sedan 1966.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring Flyktingar

Flest dödsfall i januari och december

Under 2016 dog totalt 90 982 personer i Sverige, 46 561 kvinnor och 44 121 män. Det var i nivå med 2015. Antalet avlidna var som högst i januari och december då det i genomsnitt dog drygt 270 personer per dag. Jämfört med 2015 dog färre under första halvåret, men fler under andra halvåret.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Dödstal

Vinterbröllop – en gammal svensk tradition

Idag är det vanligast att gifta sig på sommaren och augusti är den månad som flest bröllop äger rum. Men sommarbröllopet är ett ganska sent påfund, förr var det höst och vinter som gällde för de giftassugna.

Övrigt Etiketter: Befolkning Giftermål och skilsmässor Historia

Var tredje ung kvinna flyttade under 2016

Under 2016 flyttade över 1,2 miljoner personer inom Sverige. Det var särskilt vanligt att unga vuxna flyttade. Av alla kvinnor födda mellan 1991 och 1996 bytte drygt var tredje adress under 2016. De vanligaste flyttningarna är lokala och närmare två av tre ägde rum inom en kommun.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring Inrikes flyttning Regionalt

Flest 50-talister i kommunfullmäktige

Generationen födda på 1940-talet har länge dominerat svensk politik, men det har skett en generationsväxling. Idag är de största grupperna i kommunfullmäktige personer födda på 1950- och 1960-talen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi Politik och demokrati

Minskande befolkning väntas i östra delen av EU

Befolkningen i EU-området beräknas öka marginellt mellan 2015 och 2080. Men det är stora skillnader mellan olika länder. Sverige är ett av de länder som beräknas öka mest, medan flera länder i östra EU väntas få en stor folkminskning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi

Intervju: Färre måste försörja fler

Eurostats beräkningar visar att andelen äldre inom EU ökar i framtiden medan andelen i de mest förvärvsaktiva åldrarna minskar. Det kan få stora ekonomiska konsekvenser.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Befolkningsprognoser Demografi

Låginkomsttagare bor ofta i hyresrätt

Boendeformen varierar mellan personer med olika inkomst. Personer med hög inkomst bor ofta i småhus och bostadsrätt och de med låg inkomst oftare i hyresrätt. Men i mindre kommuner är andelen låginkomsttagare som bor i småhus ändå relativt hög.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Inkomst Boende och byggande Hushåll och ekonomi

Sju av tio nöjda med jobbet

Sju av tio som jobbar är nöjda med sitt arbete. Barnmorskor och civilingenjörer har högst andel nöjda personer.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetsmarknad Befolkning Hälsa och ohälsa Yrke

Personnumret fyller 70 år

Alla som är folkbokförda i Sverige har ett unikt personnummer. Det används i många olika sammanhang. I år har det gått 70 år sedan personnumret infördes.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Statistikskolan

Idrott och motion allt vanligare bland äldre

72 procent av kvinnor och män idrottar eller motionerar minst någon gång i veckan. Det är en ökning från 2008–2009, då 59 procent motionerade lika mycket. För personer över 75 år nästan fördubblades andelen som motionerar varje vecka under perioden 2008–2015. Utomhusidrottandet står för en stor del av ökningen.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Hälsa och ohälsa Kvinnor och män Kultur och fritid

Hög medellivslängd i Sverige

Sverige har länge haft en hög medellivslängd. År 2015 var den 84,0 år för kvinnor och 80,4 år för män och jämfört med många andra länder är det högt. Ökningen av medellivslängden har dock varit svag i Sverige och under den senaste femårs­perioden har flera andra länder passerat Sverige.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Kvinnor och män Medellivslängd Europa

Här bor Sveriges befolkning

Det finns flera olika sätt att beskriva spridningen av ett lands befolkning, där kartor ofta bidrar med en rumslig dimension som annars är svår att upptäcka. I ett Dorling-kartogram ersätts kommunernas ytor med cirklar som är proportionerliga mot befolkningens storlek. Då framgår tydligt var i landet Sveriges befolkning bor.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Kartor Regionalt

Fortsatt stark arbetsmarknad

Arbetskraftsundersökningarna (AKU) för fjärde kvartalet 2016 visade på en fortsatt stark arbetsmarknad. Sysselsättningen ökade, särskilt bland utrikes födda. Arbetslösheten, som tidigare varit nedåtgående, visade däremot inte på någon minskning.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Arbetslöshet Arbetsmarknad Befolkning Kvinnor och män

Män och storstadsbor dröjer längre med att flytta hemifrån

I Sverige finns närmare fyra och en halv miljon hushåll. En tredjedel av dem är hushåll med hemmaboende barn. Åldern då de flesta flyttar från föräldrahemmet skiljer sig åt mellan könen och mellan stad och land. Män bor hemma längre än kvinnor och storstadsbor längre än ungdomar i övriga Sverige.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Kvinnor och män Hushåll och ekonomi

Finland och Irak de två vanligaste födelseländerna bland utrikes födda

Invandringen till Sverige har under en längre tid varit större än utvandringen och det har medfört att gruppen utrikes födda i landet har ökat. Under 2015 växte gruppen med 72 713 personer, och vid årsskiftet var antalet utrikes födda knappt 1,7 miljoner personer. Det vanligaste födelselandet bland kvinnorna var Finland och bland männen Irak.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Demografi In- och utvandring Flyktingar

Dagens urbanisering – inte på landsbygdens bekostnad

Befolkningen i tätorterna fortsätter att öka samtidigt som landsbygdens befolkning nästan är oförändrad. Urbaniseringen sker inte längre genom stora omflyttningar från landsbygden till städerna. Tätorterna växer främst genom invandring och fler födda.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Glesbygd Inrikes flyttning Integration och segregation

Urbanisering – från land till stad

För 200 år sedan bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet. Idag är det nästan tvärt om, 85 procent av oss bor i tätorter. Processen kallas urbanisering.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning Glesbygd Statistikskolan Städer

Så påverkade utvandringen till Amerika Sveriges befolkning

Mellan 1851 och 1910 emigrerade knappt en miljon människor från Sverige till Amerika. Av dem som var födda under senare hälften av 1800 talet lämnade ungefär 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna landet. Det påverkade Sveriges arbetsmarknad och befolkningstillväxt.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Befolkning In- och utvandring

Äldre mammor vanligare förr

De senaste 30 åren har allt fler kvinnor fått barn efter 40 års ålder. Ändå är det inte lika vanligt som det var på 1700‑ och 1800‑talet. År 2011 var 4 procent av barna­föders­korna över 40 år, jämfört med 12 procent i slutet av 1800‑talet.

Korta analyser och artiklar Etiketter: Barn Befolkning Familj Födda och döda