- Hem
- Hitta statistik
- Miljö
Miljö
Undersökningar indelade efter statistikområde
-
Avfall
Avfall, elutrustning och batterier
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Statistiken visar sålda, insamlade och behandlade mängder elutrustning och batterier. Behandlingen kan exempelvis vara återanvändning, materialåtervinning eller deponi. Det är Naturvårdsverket som är tillsynsmyndighet för att uttjänt elutrustning och batterier samlas in och behandlas. Det är deras uppgifter som ligger till grund för statistiken.
Avfall, El, Kemikalier, Miljö
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Förpackningsstatistiken redovisar återvinningsgraden för förpackningar som uppkommer i Sverige varje år. Förpackningar används för att skydda och presentera en vara och kan till exempel tillverkas av papper, plast, metall, trä eller glas.
Avfall
Avfall, gränsöverskridande transporter
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Statistiken visar gränsöverskridande transporter av anmälningspliktigt avfall. Anmälningspliktigt avfall kan t ex vara farligt avfall, hushållsavfall och bygg- och rivningsavfall. Naturvårdsverket tar emot uppgifter om transporter av anmälningspliktigt avfall som förs in i och ut ur Sverige. Innan en transport av anmälningspliktigt avfall kan starta måste Naturvårdsverket och andra behöriga myndigheter godkänna transporten ifråga. Statistiken bygger på uppgifter som verksamhetsutövarna har rapporterat in till Naturvårdsverket.
Avfall, Import och export, Miljö
Avfall, uppkommet och behandlat
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Statistiken visar uppkommet avfall inom olika näringsgrenar. Den visar även behandlat avfall efter typ av behandling. Avfall som har uppkommit utomlands och som har importerats för behandling ingår inte i statistiken över uppkommet avfall. Däremot omfattar statistiken över behandlat avfall allt avfall som har behandlats här i Sverige, inklusive importerade mängder för behandling. Det är därför inte rekommenderat att direkt jämföra uppkomna mängder avfall med behandlade mängder.
Avfall
-
Gödselmedel och kalk
Försäljning av kalk för jord- och trädgårdsbruk, sjöar och vattendrag samt skog
Sedan 2013 har försäljningsstatistiken för kalk upphört. Statistiken omfattade försäljningen av kalkprodukter till jord- och trädgårdsbruket och till kalkning av sjöar, vattendrag och skogar. För uppgifter om spridning av kalk på åkermark, se Gödselmedel och odlingsåtgärder i jordbruket samt Statistiskt meddelande.
Jordbruk, Kalk, Miljö
Försäljning av mineralgödsel till jord- och trädgårdsbruk
Statistiken visar den regionala försäljningen av kväve, fosfor, kalium och svavel i mineralgödselmedel till jord- och trädgårdsbruket.
Gödsel, Jordbruk, Miljö
Gödselmedel och odlingsåtgärder i jordbruket
Statistiken om gödselmedel omfattar användningen av mineral- och stallgödsel. Den visar tillförsel av växtnäringsämnen till olika grödor samt hantering, lagring och spridning av stallgödsel från olika djurslag. I redovisningen över odlingsåtgärder i jordbruket ingår uppgifter om val av jordbearbetningstekniker, användning av fånggrödor, kalkning av åkermark med mera.
Gödsel, Jordbruk, Miljö, Odling
Kväve- och fosforbalanser för jordbruksmark
Statistikens visar till- och bortförsel av kväve och fosfor från jordbruksmark och jordbrukssektor regionalt och nationellt. Skillnaden mellan till- och bortförsel, överskott/underskott, ger ett mått på den totala växtnäringssituationen och risken för negativ miljöpåverkan på mark, vatten och luft.
Gödsel, Jordbruk, Miljö
-
Havs- och vattenmiljö
Kust och hav – Miljötillstånd: Tillförsel av kväve och fosfor till kusten
Statistikansvarig myndighet: Havs- och vattenmyndigheten
Statistiken visar tillförsel av fosfor respektive kväve från svenska vattendrag uttryckt som ton per år till havsområdena Bottenhavet, Bottenviken, Östersjön, Öresund, Kattegatt och Skagerrak.
Hav, Kust
Statistikansvarig myndighet: Havs- och vattenmyndigheten
Statistiken visar miljösituationen i relativt opåverkade vatten, baserat på tidsseriedata av växtplankton i sjöar, fisk, fosfor och kväve i sjöar och vattendrag samt försurningspåverkan, alkalinitet, klorid och nitrat i grundvatten.
Sjöar, Vatten
-
Kemikalier, försäljning och användning
Flödesanalyser för kemiska ämnen
Statistikansvarig myndighet: Kemikalieinspektionen (KemI)
Fakta om ämnen och ämnesgrupper, till exempel framställningsmetoder, användningsmönster och fysikaliska data.
Kemikalier, Kemiska ämnen
Försålda kvantiteter av bekämpningsmedel
Statistikansvarig myndighet: Kemikalieinspektionen (KemI)
Statistiken visar bland annat såld mängd bekämpningsmedel efter olika användarkategorier och typ av medel.
Bekämpningsmedel
Miljö- och hälsofarliga kemikalier
Statistikansvarig myndighet: Kemikalieinspektionen (KemI)
Statistiken uppdateras inte längre. Syftet med statistiken var att ge kunskap om var i samhället olika kemikalier förekommer och hur de används. Rapporterna täcker cirka 80 olika kemikalier.
Kemikalier
Växtskyddsmedel i jord- och trädgårdsbruket – användning i grödor
Statistikansvarig myndighet: Kemikalieinspektionen (KemI)
Syftet med undersökningen är att kontinuerligt ge regional och differentierad statistik över bekämpningsmedelsanvändningen, liksom att följa förändringar i denna över tiden. Undersökningen ger även väsentlig information för uppföljning av politiskt uppsatta miljömål.
Bekämpningsmedel, Växtskyddsmedel
Växtskyddsmedel i jordbruket, beräknat antal hektardoser
Statistikansvarig myndighet: Kemikalieinspektionen (KemI)
Tillverkare och ombud för kemiska bekämpningsmedel lämnar varje år uppgifter till Kemikalieinspektionen om försålda kvantiteter i Sverige av olika produkter.
Bekämpningsmedel, Växtskyddsmedel
Statistikansvarig myndighet: Kemikalieinspektionen (KemI)
Hur mycket maskindiskmedel såldes till konsumenter förra året? Vilka kemikalier är vanliga i metallbearbetande industrier? Svar på sådana och många andra frågor går att få i överblickstabellerna.
Kemikalier, Kemiska ämnen
-
Markanvändning
Statistik om detaljhandelns utbredning i Sverige redovisas tillsammans med statistik om verksamhetsområden.
Bebyggelse, Handel, Handelsområde, Markanvändning, Tätorter
Formellt skyddad skogsmark, frivilliga avsättningar, hänsynsytor samt improduktiv skogsmark
Statistiken redovisar arealer skogsmark inom de fyra formerna Formellt skyddade områden, Frivilliga avsättningar, Hänsynsytor samt Improduktiv skogsmark. Där det är möjligt redovisas statistiken på län eller landsdelar. Uppgifterna tas fram i samarbete mellan fyra myndigheter; SCB, Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och SLU Riksskogstaxeringen.
Skog, Skogsmark
Fritidshusområden är koncentrerad bebyggelse med minst 50 fritidshus. Fritidshus är småhus utan fast befolkning.
Bebyggelse, Fritidshus, Markanvändning
Grönytor i och omkring tätorter
Statistiken beskriver grönstrukturen i de större tätorterna samt i vilken omfattning befolkningen har tillgång till grönområden. Statistiken produceras genom en kombinerad analys av satellitbilder och registerdata.
Bebyggelse, Grönområden, Markanvändning, Tätorter
Statistiken visar land- och vattenarealer för kommuner, län och riket. Vattenarealerna är uppdelade på inlandsvatten (sjöar och vattendrag), de fyra stora sjöarna (Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren) och havsvatten ut till territorialgränsen.
Areal, Hav, Land, Landyta, Sjöar
Statistiken ger en samlad beskrivning av hur marken i Sverige utnyttjas för olika ändamål och hur markutnyttjandet har förändrats över tid. Bland annat redovisas uppgifter om hur stora arealer mark som används för jordbruk, skogsbruk samt bebyggelse och infrastruktur av olika slag.
Bebyggelse, Markanvändning, Markägande
Statistiken beskriver formellt skyddad natur i Sverige. Ett skyddat område är ett geografiskt definierat område som är permanent utpekat, reglerat och förvaltat för att uppnå specifika syften och bevarandemål. Här ingår bland annat nationalparker, naturreservat och biotopskyddsområden.
Markanvändning, Miljöbalken, Nationalpark, Natura 2000, Naturreservat, Naturtyp
Statistik om småorter redovisas tillsammans med statistik om tätorter:
Befolkning, Demografi, Småorter, Tätorter
Statistik för avrinningsområden
Statistiken redovisas från och med 2020-10-06 som den del av Övrig statistik om markanvändning.
Markanvändning
Statistiken beskriver arealer, bebyggelse och befolkning för områden nära vatten. Statistiken avser både Sveriges kust och områden längs med sjöar och vattendrag, samt på öar.
Bebyggelse, Befolkning, Kust, Öar
Statistiken visar produktion av torv i Sverige. Uppgifter redovisas om skörd av torv för energi och odling, koncessioner för energitorv, samt miljöeffekter vid torvförbränning. Statistiken tas fram årligen. Äldre rapporter innehåller ytterligare statistik om torvproduktion.
Bränsle, Import och export, Markanvändning, Priser, Torv, Utsläpp
Statistiken beskriver befolkning, arealer, med mera, inom de bebyggelseområden som klassificeras som tätorter (minst 200 invånare) och som småorter (50 till 199 invånare). Statistiken bygger på SCB:s kartor/geodata med tätorter och småorter, som finns som öppna data.
Bebyggelse, Befolkning, Demografi, Markanvändning, Småorter, Tätorter
Verksamhetsområden och handelsområden
Statistiken visar antal anställda, arbetsställen, branscher och arealer för verksamhetsområden och handelsområden. Exempel på verksamhetsområden är flygplatser, gruvor och täkter, områden med industri, företagsparker och logistik eller områden med högskolor, universitet och vårdinrättningar. SCB skapar geodata/kartor med verksamhetsområden och handelsområden, som finns som öppna data.
Arbete, Bebyggelse, Markanvändning
Övrig statistik om markanvändning
Statistik om markanvändning och bebyggelsestrukturer i Sverige, från enskilda undersökningar som inte passar in under någon av de övriga rubrikerna.
Markanvändning
-
Miljöekonomi och hållbar utveckling
Statistiken utgår ifrån de indikatorer Eurostat publicerar för EU:s medlemsländer. Några indikatorer är nya. Indikatorerna visar hur cirkulärt det svenska samhället är.
Cirkulär ekonomi
Statistiken ger en översiktlig bild av jordbrukets utveckling under senare år sett ur ett hållbarhetsperspektiv. Här redovisas jordbrukets påverkan på miljön, samt ekonomiska och sociala faktorer. Miljömålen samt andra samhällsmål följs upp och analyseras.
Bekämpningsmedel, Utsläpp
Indikatorer för hållbar utveckling
Ett globalt system för indikatorer för hållbar utveckling tas fram i FN:s regi. EU och Sverige är aktiva i detta arbete. Här finns länkar till de rapporter som tagits fram sedan 2001.
Agenda 2030
Miljöräkenskaper beskriver samband mellan miljö och ekonomi. Det utgår från branscher, hushåll och offentliga myndigheter. De områden som hittills ingår är utsläpp till luft och vatten, avfall, energianvändning, materialflöden, kemikalier, miljöskyddskostnader, miljöföretag, miljöskatter och miljösubventioner samt naturresurser.
Bränsle, Grön ekonomi, Konsumtion, Miljö, Skatt, Utsläpp, Klimatgaser, Växthusgaser
Miljöskydd är aktiviteter som har som mål att behandla eller förebygga utsläpp. Kopplat till detta finns kostnader inom områdena luft, vatten, avfall, skydd av mark och grundvatten, buller, biologisk mångfald, skydd mot strålning, forskning och utveckling och övrigt miljöskydd (information och utbildning).
Avfall, Grön ekonomi, Miljö
-
Miljötillstånd
Kust och hav – miljötillstånd miljögifter
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Statistiken uppdateras inte längre.
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Luftkvaliteten i Sverige mäts av kommunerna och Naturvårdsverket. Resultaten finns att hämta hos Naturvårdsverkets datavärd (SMHI). Den officiella statistiken finns publicerad på Naturvårdsverkets webbplats.
Luftföroreningar
Miljötillståndet relaterat till hälsa
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Naturvårdsverket sammanställer och rapporterar årligen data om miljötillståndet i Sverige. Statistiken publiceras på Naturvårdsverkets webbplats.
Sötvatten – miljötillstånd miljögifter
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Naturvårdsverket sammanställer och rapporterar data om miljögifter i sötvatten i Sverige varje år. Denna statistik består av arsenik i grundvatten, bly i grundvatten , kadmium i grundvatten och zink i grundvatten och publiceras på Naturvårdsverkets webbplats.
Sjöar, Vatten
-
Utsläpp
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Naturvårdsverket sammanställer och rapporterar data om utsläppen av luftföroreningar i Sverige varje år. Denna statistik består av utsläpp till luft av: ammoniak, bly, hexaklorbensen, kadmium, kolmonoxid, koppar, kvicksilver, kväveoxider, polycykliska aromatiska kolväten (PAH), partiklar (PM10 och PM2,5), sot, svaveldioxid och zink. Statistiken publiceras på Naturvårdsverkets webbplats.
Utsläpp, Luftföroreningar
Utsläpp och upptag av växthusgaser
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Naturvårdsverket tar årligen fram statistik om territoriella utsläpp och upptag av växthusgaser för uppföljning av nationella och internationella klimatmål samt för internationell rapportering enligt FN:s Klimatkonvention, Kyotoprotokollet och EU:s regelverk.
Miljö, Utsläpp, Klimatgaser, Växthusgaser
Statistikansvarig myndighet: Naturvårdsverket
Naturvårdsverket ansvarar för framtagande av data vartannat år om utsläpp till vatten i Sverige från större punktkällor. Dels handlar det om tillståndspliktiga kommunala reningsverk samt massa- och pappersindustrin och viss övrig kustindustri med rening i egen regi. Det handlar också om kvalitet och användning av det slam som produceras vid reningsverken. Statistiken publiceras på SCB:s webbplats.
Avlopp, Utsläpp
-
Vattenanvändning
Vattenuttag och vattenanvändning i Sverige
Statistiken ger en samlad bild av hur vattenanvändningen ser ut i samhället, till exempel hur mycket grundvatten, ytvatten och havsvatten som tas ut och hur mycket vatten som används av hushåll, industri, jordbruk och övriga användare.
Vatten, Vattenanvändning, Vattenuttag
-
Övrigt
Etiketter
- Agenda 2030
- Arbete
- Areal
- Avfall
- Avlopp
- Bebyggelse
- Befolkning
- Bekämpningsmedel
- Bränsle
- Cirkulär ekonomi
- Demografi
- El
- Fritidshus
- Grön ekonomi
- Grönområden
- Gödsel
- Handel
- Handelsområde
- Hav
- Import och export
- Jordbruk
- Kalk
- Kemikalier
- Kemiska ämnen
- Klimatgaser
- Konsumtion
- Kust
- Land
- Landyta
- Luftföroreningar
- Markanvändning
- Markägande
- Miljö
- Miljöbalken
- Nationalpark
- Natura 2000
- Naturreservat
- Naturtyp
- Odling
- Priser
- Sjöar
- Skatt
- Skog
- Skogsmark
- Småorter
- Torv
- Tätorter
- Utsläpp
- Vatten
- Vattenanvändning
- Vattenuttag
- Växthusgaser
- Växtskyddsmedel
- Öar