- Hem
- Hitta statistik
- Utbildning samt forskning inom högskolan
Utbildning samt forskning inom högskolan
Undersökningar indelade efter statistikområde
-
Analyser och prognoser om utbildning och arbetsmarknad
Analyser om utbildning och arbetsmarknad
Här finns analyser om kompetensförsörjning och olika rapporter om sambandet mellan utbildning och arbetsmarknad. Här hittar du också SCB:s statistik om arbetskraftsinvandring till Sverige.
Arbetsmarknad, Utbildning
Statistiken visar arbetsmarknadsläget och utsikterna på ett respektive tre års sikt för cirka 70 utbildningsgrupper, varav största delen är högskoleutbildningar. Resultaten bygger på svaren på en enkät till ett urval av arbetsgivare. Undersökningen har genomförts varje höst sedan 1959.
Arbetsmarknad, Bristyrken, Utbildning
Sysselsättningsprognosen görs ungefär vart tredje år. Prognosen är långsiktig och tidsperspektivet är vanligen 20-25 år. I prognosen görs beräkningar över hur antal förvärvsarbetande (sysselsättningen) och antal arbetade timmar (timvolymen) kommer att utvecklas i framtiden. En annan viktig del är att visa på vad dessa förändringar i sysselsättning får på den framtida försörjningsbördan. I grunden för beräkningarna ligger SCB:s befolkningsprognos.
Arbetskraft, Sysselsatta
Trender och prognoser om utbildning och arbetsmarknad
Rapporten presenterar långsiktiga prognoser över tillgång och efterfrågan på arbetskraft för olika utbildningsgrupper. Detta görs bland annat genom att studera strömmarna genom utbildningssystemet och ut på arbetsmarknaden samt utbildningskravens förändringar på olika delar av arbetsmarknaden.
Arbetskraft, Arbetsmarknad, Utbildning
-
Befolkningens utbildning
Analyser och statistik om befolkningens utbildning
Här presenteras statistik inom statistikområdet Befolkningens utbildning som fördjupar den officiella statistiken på området. Statistiken handlar om befolkningens utbildning, olika utbildningsgruppers övergång till och ställning på arbetsmarknaden samt nya frågeställningar på området som är aktuella i samhällsdebatten. Rapporterna publiceras främst i rapportserien Temarapporter.
Befolkningens studiedeltagande
Statistiken visar deltagandet i utbildning för personer i åldrarna 16–74 år och de studerandes arbetsmarknadsstatus, utbildningsnivå och förekomst av studiestöd efter ålder, kön och region.
Studiedeltagande
Statistiken visar bland annat utbildningens nivå och inriktning efter kön, ålder och nationell bakgrund. För in- och utvandrare visas även utflyttningsland och invandringsår respektive inflyttningsland och utvandringsår.
Grundskola, Gymnasieskola, Migration, Universitet och högskola, Utbildningsnivå
Den internationella undersökningen av vuxnas färdigheter
PIAAC står för Programme for International Assessment of Adult Competencies. Det är den största internationella undersökningen om vuxnas färdigheter som någonsin genomförts.
Vuxenutbildning
Elevpaneler för longitudinella studier
Undersökningen har genomförts sedan början av 1980-talet och följer ett urval av elever genom grundskolan från och med årskurs 3. Statistiken visar bland annat deltagande i stödundervisning och åldersintegrerad undervisning efter kön, typ av skolhuvudman och skolår.
Elever, Grundskola, Modersmål, Stödundervisning
Folkhögskolestatistiken har fått en ny placering på SCB:s webbplats, se länk nedan.
Folkhögskola
Gymnasieungdomars studieintresse
Undersökningen har genomförts sedan läsåret 1992/93 och dess fokus är intresset för att börja studera på universitet/högskola bland elever i gymnasieskolans årskurs 3. Statistiken visar bland annat planer på högskole- eller universitetsstudier inom tre år, planerat studieupplägg, och utbildningsinriktning.
Betyg, Gymnasieskola, Universitet och högskola
Historisk statistik om utbildning
Här redovisas kontinuerligt långa tidsserier för de olika skolformerna i Sverige. Serierna kommer i vissa fall att sträcka sig ända tillbaka till 1800-talet och kan användas för att få en snabb överblick över det svenska utbildningsväsendet. Utöver de långa tidsserierna kommer även de reformer som genomförts redovisas samt artiklar inom området presenteras.
Högutbildade utrikes födda är en enkätundersökning som har genomförts 2004, 2009, 2015 och 2018. Syftet med undersökningen var att kartlägga situationen på arbetsmarknaden för högutbildade utrikes födda, i vilken omfattning de arbetar och i vilken mån det arbetet motsvarar deras utbildning.
Syftet med undersökningarna är att beskriva inträdet på arbetsmarknaden för personer med olika utbildningsbakgrund.
Arbetsmarknad, Gymnasieskola, Universitet och högskola
Kostnader för utbildningsväsendet
Statistiken visar bland annat kostnader för förskola, fritidshem, grundskola, gymnasieskola och universitet/högskola samt total kostnad per skolform/verksamhet och som andel av BNP.
BNP, Grundskola, Gymnasieskola, Universitet och högskola, Utgifter
Statistiken visar lärarnas sysselsättning. Antal lärare inom och utanför sitt yrke. Vidare beskriver den faktorer som bidragit till varför personer i arbetsför ålder med lärarexamen/lärarlegitimation väljer ett annat yrke utanför utbildningssektorn. Statistiken redovisas bland annat utifrån kön och skolform vid senaste anställning.
Bristyrken, Grundskola, Gymnasieskola, Skola, Utbildning, Lärare, Gymnasielärare, Grundskollärare, Lärarflykt, Utanför yrket
Personalutbildning i företagen
Statistiken visar bland annat företagens erbjudande av personalutbildning, anställdas deltagande i personalutbildning, personalutbildningstimmar och personalutbildningskostnader under 2015 efter näringsgren och storlek på företaget. Undersökningen täcker in företag huvudsakligen i privat sektor som har 10 anställda eller fler. Undersökningen är gemensam för EU och resultat från EU-länderna publiceras av Eurostat.
Ingen uppdatering av statistiken är för närvarande inplanerad. Statistik om deltagande i personalutbildning redovisas i Undersökningen om vuxnas deltagande i utbildning.
Kompetensutveckling, Personalutbildning, Vuxenutbildning
Sysselsättning och inkomster efter avslutad utbildning
Statistiken visar sysselsättning, yrkesställning och inkomster 1, 3, 5 och 10 år efter avslutad utbildning. De utbildningsformer som ingår är gymnasieskolan, yrkeshögskolan och högskolan. Statistiken är framtagen så att det går att jämföra utbildningsformerna.
Tiden mellan gymnasieskolan och universitetet/högskolan
Gymnasieskola, Studenter, Universitet och högskola
Undersökningen om vuxnas deltagande i utbildning
Statistiken visar bland annat andel vuxna deltagare i utbildning efter utbildningsnivå, yrkesgrupp, födelseland, kön och ålder. Utbildningsaktiviteternas karaktär beskrivs avseende utbildningstyp, inlärningsmetod och vad utbildningen lett till. Undersökningen är gemensam för EU och har genomförts 2006, 2011 och 2016. Nästa undersökningsomgång är 2022. Resultat från EU-länderna publiceras av Eurostat medan nationella resultat publiceras här nedan. Undersökningens engelska namn är Adult education survey (AES).
Icke-formell utbildning, Personalutbildning, Vuxenutbildning
Övergång gymnasieskola-eftergymnasiala utbildningar
Statistiken visar hur många och hur stor andel av dem som avslutar gymnasieskolan som väljer att studera vidare i eftergymnasiala utbildningar.
Gymnasieskola, Studenter, Universitet och högskola
-
Eftergymnasial yrkesutbildning
Här redovisas årlig statistik över yrkeshögskolans sökande, studerande och examinerade.
Konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar
Här redovisas årligen statistik över studerande och studerande som slutfört utbildning i konst- och kulturutbildningar och vissa andra utbildningar.
-
Folkbildning
Årlig statistik över folkhögskolans deltagare redovisas efter kurstyp, kursinriktning, studieomfattning, utbildningsnivå, nationell bakgrund, kön, region och ålder. Här redovisas även årlig statistik över folkhögskolans pedagogiska personal och kostnader.
År 2020 blev SCB ansvarig för studieförbundsstatistik. Här redovisas från och med 2021 officiell statistik över studieförbundens verksamhet och studiedeltagare i studiecirklar och annan folkbildningsverksamhet.
Studieförbund, Folkbildning, Studiecirklar
-
Högskoleväsende
Doktorander och examina i högskoleutbildning på forskarnivå
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar förändringar av nybörjare, doktorander och examina vad gäller antal, kön, ålder, studiefinansiering, studietid med mera inom olika forskningsämnesområden och universitet/högskolor.
Doktorander, Examen, Forskning och utveckling, Studenter, Universitet och högskola, Utbildning
Ekonomisk statistik för universitet och högskolor
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar insatta ekonomiska resurser för högskolans verksamhet och beskriver universitetens och högskolornas ekonomi.
Forskning och utveckling, Omsättning, Universitet och högskola
Forskning vid universitet och högskolor
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken belyser den forskning som bedrivs inom högskolan utifrån flera perspektiv. Däribland forskningsoutput i form av vetenskapliga publikationer, forskares mobilitet och internationell rekrytering av forskare.
Genomströmning och resultat i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar bland annat examensfrekvens och prestationsgrad på grundnivå och avancerad nivå samt antalet helårsstudenter per kön, ålder, program/kurs, lärosäte och svenska/inresande studenter.
Examen, Studenter, Universitet och högskola, Utbildning
Högskolenybörjare och doktorandnybörjare efter föräldrarnas utbildningsnivå
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar olika grupper av nybörjare i högskolan och övergångsfrekvensen till utbildning på forskarnivå, samt beskriver för vissa årskullar påbörjad svensk högskoleutbildning vid viss ålder efter föräldrarnas utbildningsnivå.
Doktorander, Studenter, Universitet och högskola, Utbildning, Utbildningsnivå
Internationell studentmobilitet i högskolan
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar bland annat antal in- och utresande studenter efter kön och ålder, antal utbytesstudenter och så kallade freemover-studenter, samt antal betalande studenter efter geografiskt område och land.
Studenter, Universitet och högskola, Utbildning
Personal vid universitet och högskolor
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar antal anställda vid universitet och högskolor indelade efter anställningskategori, forskningsområde, forskningsämnesgrupp, ålder, kön, utbildningsnivå och anställningsform.
Anställda, Forskare, Forskning och utveckling, Universitet och högskola, Lärare
Studenter och examina i högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar uppgifter om och förändringar av antal nybörjare, registrerade studenter och examina/examinerade efter bland annat universitet/högskola, område/ämne, kön och ålder.
Examen, Studenter, Universitet och högskola, Utbildning
Svensk och utländsk bakgrund för studenter och doktorander på universitet och högskolor
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar hur många personer med svensk respektive utländsk bakgrund som påbörjar högskolestudier i Sverige. Svensk och utländsk bakgrund redovisas för studenter och högskolenybörjare på grundnivå och avancerad nivå samt för nybörjare på forskarnivå och aktiva doktorander.
Doktorander, Studenter, Universitet och högskola, Utbildning
Sökande och antagna till högskoleutbildning på grundnivå och avancerad nivå
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Statistiken visar sökande och antagna till högskoleutbildning med fokus på dem som inte tidigare studerat i högskolan, indelade efter kön, ålder, program och universitet/högskola.
Studenter, Universitet och högskola, Utbildning
Årsrapport för universitet och högskolor
Statistikansvarig myndighet: Universitetskanslersämbetet
Årsrapporten ger en samlad bild av den svenska högskolesektorn, huvudsakligen baserad på officiell statistik på högskoleväsendets alla områden. Rapporten tar upp vad som har hänt det senaste året, men visar även långsiktiga tendenser. I årsrapporten finns också internationella jämförelser. Statistikprodukten är sedan 2017 inte längre en officiell statistikprodukt, eftersom den även innehåller statistik som inte är officiell. Resultaten finns på Universitetskanslersämbetets webbplats.
Universitet och högskola
-
Skolväsende och barnomsorg
Annan pedagogisk verksamhet: Barn och personal per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar verksamhet, personal och i förekommande fall inskrivna barn inom pedagogisk omsorg, öppen förskola, öppen fritidsverksamhet och omsorg under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds.
Anpassade grund- och gymnasieskolan: elever per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar antal elever fördelat på kön, årskurs, program och huvudman, antal elever som är integrerade till minst hälften av tiden och antal elever som läser modersmål och svenska som andraspråk.
Anpassade grundskolan: elever per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Anpassade gymnasieskolan: elever per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken redovisar utbildningsresultat för grundskola, gymnasieskola, Komvux och utbildning i svenska för invandrare på riksnivå och omfattar alla verksamhetsformer som ligger inom Skolverkets ansvarsområde.
Etablering på arbetsmarknaden och fortsatta studier efter gymnasieskolan
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar kvinnors och mäns etablering på arbetsmarknaden eller fortsatta studier efter avslutad utbildning. Det centrala mått som används är etableringsstatus, vilket tas fram av SCB baserat på flera register om sysselsättning och utbildning. Statistiken omfattar etableringsstatus 1, 3 och 5 år efter avslutad utbildning och redovisas per gymnasieprogram samt för olika bakgrundsfaktorer.
Etablering på arbetsmarknaden och fortsatta studier efter komvux
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar kvinnors och mäns etablering på arbetsmarknaden eller fortsatta studier efter avslutad utbildning. Det centrala mått som används är etableringsstatus, vilket tas fram av SCB baserat på flera register om sysselsättning och utbildning. Statistiken omfattar etableringsstatus 1 och 2 år efter avslutad utbildning och redovisas efter studiernas omfattning och inriktning samt för olika bakgrundsfaktorer.
Fritidshem: Elever och personal per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar bland annat antal fritidshem, gruppstorlek, personaltäthet och personalens utbildning.
Förskola: Barn och personal per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar barngruppernas storlek, personaltäthet, personalens utbildningsnivå och kostnader.
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar elevernas betyg per ämne, andel som uppnått kunskapskraven och genomsnittlig betygspoäng med mera uppdelat på bland annat huvudmannatyp, kön och föräldrarnas och elevernas bakgrund.
Grundskolan: elever per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken omfattar skolformerna förskoleklass, grundskola respektive sameskola. Innehållet visar bl.a. elevantal, antal skolenheter, språkval, berättigade och deltagande i modersmålsundervisning och förekomst av särskilt stöd.
Elever, Grundskola
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar elevernas betyg per ämne, genomsnittlig betygspoäng, genomsnittligt meritvärde, andel som uppnått kunskapskraven, andel behöriga till gymnasieskolan redovisat bland annat på huvudmannatyp, kön och föräldrarnas och elevernas bakgrund.
Gymnasieskolan: elever per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar antal elever per program och inriktning i gymnasieskolan efter kön, årskurs, huvudman, svensk/utländsk bakgrund och föräldrars utbildningsnivå. Studieflöden och programbyten redovisas också.
Gymnasieskolan: Sökande och antagna
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar elevernas förstahandsval, behörighet och antagning till gymnasieskolan per program samt efter kön, svensk/utländsk bakgrund och föräldrars utbildningsnivå.
Gymnasieskolans betygsuppgifter
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar genomsnittlig betygspoäng för elever med slutbetyg fördelat på program, kön, svensk/utländsk bakgrund och utbildningsnivå hos elevernas föräldrar. Även statistik över grundläggande behörighet till universitet och högskola, genomströmning och övergång till Komvux, universitet och högskola finns.
Kommunal vuxenutbildning som anpassad utbildning
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar bland annat antal elever och kursdeltagare i utbildning och studieresultat totalt och för de vanligaste kurserna uppdelat på huvudman, studienivå, kön, ålder med mera.
Komvux i svenska för invandrare: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar bland annat antal elever, kursdeltagare och nybörjare samt studieresultat per kurs och hur det gått för nybörjare 2 år efter första kursstart. Uppgifterna redovisas uppdelat på anordnartyp, kurs, kön, ålder, födelseland med mera.
Komvux: elever, kursdeltagare och utbildningsresultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar bland annat antal elever och kursdeltagare i utbildning och studieresultat totalt och för de vanligaste kurserna uppdelat på huvudman, studienivå, kön, ålder med mera.
Kostnader för förskola, fritidshem, skola och vuxenutbildning
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar kostnad totalt och kostnad per elev, kostnad för undervisning totalt och per elev, kostnad totalt exklusive lokaler med mera.
Kostnader riksnivå – Sveriges officiella statistik om förskola, skola och vuxenutbildning
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken redovisar kostnader per verksamhetsform på riksnivå och omfattar alla verksamhetsformer som ligger inom Skolverkets ansvarsområde.
Nationella prov gymnasieskolan: resultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar uppnått genomsnittligt provbetyg, fördelat per höst- och vårtermin, kön, program, svensk/utländsk bakgrund och utbildningsnivå hos elevernas föräldrar samt även procentuell fördelning per uppnått provbetyg.
Nationella prov årskurs 3: resultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar elevernas provresultat redovisat bland annat på huvudmannatyp, kön och föräldrarnas och elevernas bakgrund. Nationella prov i årskurs 3 genomförs i ämnena svenska/svenska som andraspråk och matematik.
Nationella prov årskurs 6: resultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar elevernas provresultat redovisat bland annat på huvudmannatyp, kön och föräldrarnas och elevernas bakgrund. Nationella prov i årskurs 6 genomförs i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska.
Nationella prov årskurs 9: resultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar elevernas provresultat redovisat bland annat på huvudmannatyp, kön och föräldrarnas och elevernas bakgrund. Nationella prov i årskurs 9 genomförs i svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska samt de natur- och samhällsorienterande ämnena.
Pedagogisk personal (lärarregistret)
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar antal lärare, andel lärare med pedagogisk/specialpedagogisk högskoleexamen och antal elever per lärare och studie- och yrkesvägledare.
Specialskolan: elever per 15 oktober
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar antal elever med uppdelning på kön, ålder, årskurs, hemkommun och boendeform. Statistiken innehåller också uppgifter om antal elever som deltar i modersmålsundervisning.
Svenska utlandsskolor: elever, lärare och utbildningsresultat
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken visar lärare, elever, resultat och kostnader i svenska utlandsskolor inom förskoleklass, grundskola och gymnasieskola, distansundervisning och kompletterande svensk utbildning.
Statistikansvarig myndighet: Skolverket
Statistiken redovisar antalet barn, elever och personal per verksamhetsform på riksnivå och omfattar alla verksamhetsformer som ligger inom Skolverkets ansvarsområde.
-
Studiestöd
Studieskulder och inbetalning av studiestöd
Statistikansvarig myndighet: Centrala studiestödsnämnden (CSN)
Statistik om studieskulder och inbetalning av studiestöd publiceras i en databas på CSN:s (Centrala studiestödsnämnden) webbplats. Här finns uppgifter för många år tillbaka, vissa ända från 2009. Äldre statistik (från 1965) finns i pdf-format.
Tillgångar och skulder, Studiestöd
Statistikansvarig myndighet: Centrala studiestödsnämnden (CSN)
Statistik om utbetalning av studiestöd publiceras i en databas på CSN:s (Centrala studiestödsnämnden) webbplats. Här finns uppgifter för många år tillbaka, vissa ända från 2001. Äldre statistik (från 1965) finns i pdf-format.
Elever, Folkhögskola, Grundskola, Gymnasieskola, Studenter, Universitet och högskola, Utbildning, Utbildningsnivå, Vuxenutbildning, Studiestöd
Etiketter
- Anställda
- Arbetskraft
- Arbetsmarknad
- Betyg
- BNP
- Bristyrken
- Doktorander
- Elever
- Examen
- Folkbildning
- Folkhögskola
- Forskare
- Forskning och utveckling
- Grundskola
- Grundskollärare
- Gymnasielärare
- Gymnasieskola
- Icke-formell utbildning
- Kompetensutveckling
- Lärare
- Lärarflykt
- Migration
- Modersmål
- Omsättning
- Personalutbildning
- Skola
- Studenter
- Studiecirklar
- Studiedeltagande
- Studieförbund
- Studiestöd
- Stödundervisning
- Sysselsatta
- Tillgångar och skulder
- Universitet och högskola
- Utanför yrket
- Utbildning
- Utbildningsnivå
- Utgifter
- Vuxenutbildning