Till innehåll på sidan

Befolkning och levnadförhållanden

Sveriges officiella statistik

Undersökningar indelade efter statistikområde

  • Befolkningsframskrivningar

    Varje år görs en befolkningsprognos för Sverige fördelad på ålder, kön och födelselandsgrupp. Vart tredje år görs en mer omfattande analys av den framtida befolkningsutvecklingen där ett huvudalternativ och alternativa framskrivningar tas fram. För mellanliggande år görs uppföljningar och revideringar. Utöver officiell statistik tas regionala befolkningsframskrivningar fram vart tredje år.

    Befolkning, Befolkningsprognoser, Fruktsamhet, In- och utvandring

    Befolkningsstatistik

    Statistiken visar folkmängd och befolkningsförändringar, till exempel födda, döda och in‑ och utflyttade och finns bland annat per län, kommun, kön, ålder, civilstånd, födelseland och medborgarskapsland. Statistiken baseras på de uppgifter om folkbokförda personer som Skatteverket lämnar till SCB.

    Befolkning, Demografi, Hushåll, In- och utvandring, Medellivslängd, Namn, Småorter, Tätorter

    Demografisk analys

    I statistiken analyseras demografiska händelser som barnafödande, dödsfall och migration för olika grupper i samhället. Dessutom studeras bland annat parbildning och separationer. Analyserna ger också underlag för de antaganden som ligger till grund för de årliga befolkningsframskrivningarna.

    Befolkning, Demografi, Familj, Fruktsamhet, In- och utvandring

    Registerbaserad folk- och bostadsräkning, Census

    En folk- och bostadsräkning, även kallad Census, innebär att samla in uppgifter om hushåll, boende och bostäder i ett land vid en given tidpunkt. Som medlemsland i EU har Sverige skyldighet att genomföra undersökningen vart tionde år. I Sverige är undersökningen helt registerbaserad, det vill säga ingen direktinsamling från individer och hushåll sker. Sverige har genomfört undersökningen två gånger, 2011 och 2021.

    Tidigare folk- och bostadsräkningar 1960–1990 (FoB)

    Statistiken visar olika aspekter på samhället vid räkningstillfället. Här finns statistik från FoB 75–FoB 90 om bland annat befolkningens sysselsättning, hushållens sammansättning och boendet. Det finns också beskrivningar av samtliga variabler från FoB 60–FoB 90 när det gäller definitioner och värdemängder.

    Arbete, Befolkning, Boende, Bostäder, Hushåll

  • Integration – statistik och analys

    Statistiken visar situationen för olika grupper av utrikes och inrikes födda inom områden som arbetsmarknad, utbildning, ekonomi, boende, hälsa och demokrati. Statistiken publiceras i Statistikdatabasen och i årliga analysrapporter.

    Arbete, Arbetsmarknad, Demografi, Demokrati, Hälsa och ohälsa, In- och utvandring, Inkomst, Integration

  • Jämställdhetsstatistik

    Jämställdhetsstatistik är statistik som beskriver samhällsutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Statistiken visar situationen för kvinnor och män, flickor och pojkar, inom ett stort antal områden.

    Jämställdhet

    Regional jämställdhetsstatistik

    Jämställdhetsstatistik är statistik som beskriver samhällsutvecklingen ur ett jämställdhetsperspektiv. Statistiken visar situationen för kvinnor och män, flickor och pojkar, inom olika områden. Här hittar du jämställdhetsstatistik på regional nivå.

  • Barn- och familjestatistik

    Statistiken handlar om barns familjer, separationer mellan föräldrar, gemensam och ensam vårdnad, geografiskt avstånd mellan barn och föräldrar, barn med svensk/utländsk bakgrund och adoptioner. Det finns också uppgifter om barns boende, föräldrars förvärvsarbete och ekonomiska förhållanden.

    Barn, Familj, Separationer, Syskon

    Tidsundersökningar

    Statistiken ger en bild av människors vardagsliv och visar hur befolkningen fördelar sin tid på olika aktiviteter, som fritids- och hemarbetsaktiviteter. Statistiken visar skillnader i kvinnors och mäns tidsanvändning, men också hur tidsanvändningen varierar i livets olika faser.

    Fritid, Jämställdhet, Kvinnor och män, Tidsanvändning, Välfärd

    Undersökningarna av barns levnadsförhållanden

    Statistiken beskriver levnadsförhållanden för barn 12–18 år i Sverige. Barnen har svarat på frågor om ekonomi, fritid, hushållssysslor, hälsa, relationer med föräldrar, skolan samt trygghet.

    Barn, Ekonomi, Fritid, Hälsa och ohälsa, Skola

    Undersökningarna av levnadsförhållanden (ULF)

    Statistiken beskriver levnadsförhållanden för Sveriges befolkning 16 år och äldre inom ett antal områden: hälsa, ekonomi, boende, sysselsättning, välbefinnande och tillit, fritid, sociala relationer, medborgerliga aktiviteter, trygghet och arbetsmiljö. Statistiken används bland annat till jämförelser mellan grupper, jämförelser över tid och vid internationella jämförelser.

    Arbetsmiljö, Boende, Ekonomi, Fritid, Hälsa och ohälsa, Inkomst, Sysselsatta, Utbildning, Välfärd, Funktionsnedsättning

  • Namnstatistik

    Från och med 2024 slutar vi producera namnstatistik. För dig som vill ha statistik om namn i Sverige hänvisar vi till Skatteverket.

    Namn

    Välfärd – SCB:s tidskrift om arbetsliv, demografi och välfärd

    Från och med 2019 upphör publiceringen av tidskriften Välfärd. Tidigare nummer finns tillgängliga på denna sida.