Delmål 12.3 - Halvera matsvinnet i världen
Senast uppdaterad: 2024-01-08
Till 2030, halvera det globala matsvinnet per person i butik- och konsumentledet, och minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlusterna efter skörd.
Indikator 12.3.1 - Matsvinnsindex och Matavfallsindex
Indikatorn kräver utredning
Indikator 12.3.1(P) - Uppkommet matavfall per person i hela livsmedelskedjan
Detta är en indikator som kompletterar den globala indikatorn 12.3.1. Syftet är att följa upp ungefär samma sak som den globala indikatorn, med statistik som finns tillgänglig i Sverige.
Nyckeltal
2021
86kg
är mängde uppkommet matavfall per capita i hela livsmedelskedjan i Sverige
Diagram
Matavfall efter led i livsmedelskedjan
Kg per capita
Källa: Livsmedelsavfall i Sverige, Naturvårdsverket
Matavfallsstatistiken för 2012 omfattar varken matavfall som hälls ut via avloppet i hushållen eller matavfall från primärproduktion, det vill säga jordbruk och fiske. Ingen uppdatering har gjorts av mängderna från primärproduktion sedan 2014. Metodbyte för mängdberäkning av matavfall från livsmedelsbutiker gjordes 2018.
Senast uppdaterad: 2023-12-11