Till innehåll på sidan

Näringsverksamhet

Sveriges officiella statistik

Undersökningar indelade efter statistikområde

  • Industrins kapacitetsutnyttjande

    Statistiken visar den kvartalsvisa utvecklingen av kapacitetsutnyttjande inom industrin, såväl totalt som uppdelat på branscher. Undersökningen är samordnad med andra konjunkturbaserade undersökningar.

    Företagsekonomi, Industri

  • Industrins lager

    Företagens lager har ersatt undersökningarna Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar och Industrins lager från och med referensperiod 2021K2.

    Företagsekonomi, Industri, Lager

  • Industrins orderingång och omsättning

    Statistiken är urvals- och registerbaserad och avser att månadsvis mäta de kortsiktiga förändringarna i industrins orderingång och omsättning, såväl totalt som uppdelat på branscher och hemma- respektive exportmarknad. Undersökningen är samordnad med andra konjunkturbaserade undersökningar.

    Företagsekonomi, Index, Industri, Omsättning, Order

  • Industriproduktionsindex (IPI)

    Statistiken mäter månadsvis utvecklingen av den svenska industriproduktionen. Undersökningen är samordnad med andra konjunkturbaserade undersökningar.

    Företagsekonomi, Index, Industri, Produktion

  • Inkvarteringsstatistik

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtverket

    Statistiken visar gästnätter, kapacitet och beläggning på hotell, stugbyar, vandrarhem, campingplatser samt förmedlade privata stugor och lägenheter i Sverige.

    Besöksnäring, Företagsekonomi, Gästnätter, Hotell, Omsättning, Turism

  • Forskning och utveckling i internationella företag

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken belyser omfattningen och förändringen av den forskning och utveckling (FoU) som bedrivs i Sverige och utomlands av de 20–30 största svenskägda koncernerna. Statistiken belyser även samtliga internationella företags FoU i Sverige.

    Forskning och utveckling, Internationella företag

    Svenska koncerner med dotterbolag i utlandet

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken omfattar svenskägda koncerner i Sverige som har minst ett dotterbolag i utlandet. Uppgifter som redovisas är antal koncerner, omsättning samt antal anställda efter bransch och etableringsland.

    Anställda, Företag, Omsättning, Internationella företag

    Utländska företag

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken visar omfattningen och förändringen i det utländska ägandet av företag, filialer och arbetsställen i Sverige.

    Anställda, Företag, Internationella företag

  • Konkurser och offentliga ackord

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken visar utvecklingen av antal konkurser och antal berörda anställda efter region, näringsgren, storleksklass och företagsform.

    Anställda, Företag, Konkurser

  • Nystartade företag, kvartal

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken visar tillkomsten av företag med genuint nystartad verksamhet inom olika regioner och näringsgrenar.

    Företag, Entreprenörskap

    Nystartade företag, år

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken visar tillkomsten av företag med genuint nystartad verksamhet inom olika regioner och näringsgrenar.

    Uppföljning av nystartade företag

    Statistikansvarig myndighet: Tillväxtanalys

    Statistiken visar överlevnadsgraden hos nystartade företag tre år efter start och visa skillnader i överlevnad när det gäller till exempel näringsgrenar och regioner. Även hinder för tillväxt i företagen och attityder till att utöka verksamheten i företagen redovisas.

    Anställda, Företag

  • Företagens utgifter för IT

    Statistiken visar utgifter och investeringar i hård och mjukvara inom företagssektorn. Undersökningen är en årlig urvalsundersökning och resultaten redovisas främst efter storlek och näringsgren.

    Företagsekonomi, It

    Investeringsenkäten

    Investeringsenkäten belyser verkställda och planerade investeringar inom företagssektorn. Uppgifterna redovisas per bransch och med fördelning på byggnader och anläggningar respektive maskiner och inventarier.

    Investeringar

  • Balansstatistik

    Statistiken visar företagens finansiella tillgångar och skulder i form av ställningsvärden och transaktioner.

    Företagsekonomi, Lån, Sparande, Tillgångar och skulder

    Branschundersökningar inom tjänstesektorn

    Statistiken uppdateras inte längre.

    Civila samhället

    Statistiken omfattar till stor del ekonomiska uppgifter inom det civila samhället, vilket innefattar bland annat ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund.

    Ekonomisk statistik på kvartal

    Ekonomisk statistik på kvartal (ESK) är en undersökning som kvartalsvis belyser näringslivets ekonomiska aktiviteter och utveckling. I ESK beräknas statistik om näringslivets lönsamhet, förädlingsvärde, fasta bruttoinvesteringar och lagerinvesteringar. Statistiken används som underlag i de kvartalsvisa BNP-beräkningarna och som enskilda konjunkturindikatorer.

    Företagens ekonomi

    Statistiken innehåller företagsekonomiska uppgifter såsom antal företag och antal anställda, nettoomsättning, produktions- och förädlingsvärde, tillgångar, brutto- och nettoinvesteringar, intäkts- och kostnadsuppgifter och rörelseresultat.

    Balansräkning, Ekonomi, Förädlingsvärde, Nettoomsättning, Resultaträkning

    Företagens lager

    Statistiken visar den kvartalsvisa utvecklingen av företagens lager fördelat på lagertyper. Statistiken redovisas för det totala näringslivet och uppdelat på branscher.

    Företagens utländska handelskrediter

    Statistiken ger kvartalsvisa skattningar av de icke-finansiella företagens handelskrediter mot utlandet och visar företagens kundfordringar och leverantörsskulder gentemot utländska företag fördelat på koncernföretag och övriga.

    Företagsekonomi, Tillgångar och skulder

    Företagsdatabasen (FDB)

    Företagsdatabasen (FDB) är ett register över samtliga företag, myndigheter, organisationer och deras arbetsställen. FDB har en central roll som urvalsram och samordningsinstrument för statistikproduktionen inom SCB. Detta gäller framförallt för den ekonomiska statistiken. FDB är också ett basregister i SCB:s registersystem. SCB har enligt riksdagsbeslut sedan 1963 i uppdrag att föra ett register över företag och deras arbetsställen.

    Arbetsställen, Företag, SNI

    Industrins förbrukning av inköpta varor

    Undersökningen avser industrins råvaruförbrukning specificerat på varugruppsnivå. Syftet är att ge ett bättre underlag för beräkning av BNP. Med hjälp av statistiken erhålls den detaljerade information som krävs av underlaget till nationalräkenskapernas input-outputtabeller för industrin.

    Industri, Industriproduktion, Produktion, Råvaror

    Industrins varuproduktion (IVP)

    Statistiken belyser årligen den svenska industriproduktionens varufördelning med kvantitets- och värdeuppgifter. Både produktion av varor och industriella tjänster ingår i statistiken.

    Företagsekonomi, Industri, Produktion

    It-användning i företag

    Statistiken visar tillgång till och användning av informationsteknik bland företag i Sverige.

    Digitalisering, It-specialister, It-tekniker, E-handel, Sociala medier, Big data, Molntjänster, It-kunskaper, Informationssäkerhet, It-säkerhet

    Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar

    Företagens lager har ersatt undersökningarna Lagerstatistik för varuhandel och tjänstenäringar och Industrins lager från och med referensperiod 2021K2.

    Företagsekonomi, Lager

  • Produktionsindex över näringslivet

    Index, Industri, Produktion

    Produktionsvärdeindex (PVI)

    Statistiken mäter månadsvis utvecklingen av svensk handel, tjänste- och varuproduktion. På kvartalsbasis publiceras även lagerkorrigerat produktionsvärdeindex, som används som underlag för BNP-beräkningarna. Undersökningen är samordnad med andra konjunkturbaserade undersökningar.